Skrei to najszlachetniejsza odmiana dorsza z Morza Arktycznego, łowiona tylko w Norwegii i jedynie od stycznia do kwietnia, dlatego warto w tym czasie wzbogacić naszą kuchnię o tą doskonałą i niezwykle smaczną rybę. Moja dzisiejsza propozycja to smażony skrei z lekką orientalną nutą - z puree z bakłażana i pestkami granatu.
Puree z bakłażana:
- 1 bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 limonki (sok)
- 1 łyżka tahini (pasta sezamowa)
- 2 gałązki gładkiej pietruszki
Smażony skrei:
- 2 (ok.150 g każdy) filety skrei*
- trochę mąki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- trochę masła
- sól, pieprz
- 2 łyżki świeżych pestek granatu
*Skrei to norweski dorsz z Morza Arktycznego. Ta niezwykla odmiana dorsza lowiona jest tylko w Norwegii i jedynie od stycznia do kwietnia, kiedy udaje sie w długa droge na tarlo ku norweskim Lofotom. Ta dluga droga zapewnia mu duzo ruchu i dobra forme i dlatego jego mieso jest zwarte, sprezyste, bogate w skladniki odzywcze i w dodatku niskokaloryczne i niezwykle smaczne.
Skrei to także jedyny na swiecie produkt z morza, posiadajacy specjalna odznake jakosci od polowu do momentu trafienia na stól, dlatego goraco polecam ta doskonala i niezwykle smaczna i zdrowa rybe.
W Polsce mozna ja kupic od lutego do kwietnia w specjalistycznych sklepach rybnych i w niektórych hipermarketach np. w Carrefour, a ciekawy artykul o tej smacznej rybie mozna przeczytac m.in. TUTAJ
Do naczynia zaroodpornego wlac 4 lyzki oliwy z oliwek. Przekroic baklazana wzdluz na pól i naciac miazsz kilka razy az do skórki. Ulozyc polówki baklazana w formie przecieciem do dolu. Dodac 2 przekrojone zabki czosnku wraz ze skórka i piec w piekarniku przez ok. 20-25 minut w temp. 220° C.
Nastepnie wyskrobac miazsz z baklazana, wycisnac czosnek ze skórki i przelozyc do miski, dodac sok z limonki i paste tahini i wszystko zmiksowac na gladka mase. Doprawic sola i pieprzem i dodac posiekana natke pietruszki.
Na patelni rozgrzac 1 lyzke oliwy z oliwek i maly kawalek masla (na srednim ogniu). Fillety oprószyc maka od strony skóry i ulozyc na patelni od strony skóry i smazyc do uzyskania chrupkosci. Posolic strone miesa, nastepnie przewrócic filet na druga strone i od razu zdjac patelnie z ognia i odstawic na ok. 2-3 minuty.
Ulozyc rybe razem z puree z baklazana na talerzu i posypac swiezymi pestkami granatu.
Wyborna ryba w przepysznym towarzystwie <3
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaku! Cudownie się prezentuje :)
Ta sezonowa odmiana dorsza to naprawde cos wspanialego, a dodatki powstaly jak zawsze "z przypadku" ale tym razem smutny baklazan zagubiony gdzies w lodówce okazal sie strzalem w dziesiatke :)
Usuń