Sałatka, która może być również głównym daniem ze względu na kurczaka, specjalnie do niej przygotowanego lub na resztki kurczaka z innego dania. Pozostałe składniki to sałata pekińska, ogórek, marchew, dymka i mango. Do tego dressing orzechowy z azjatyckimi sosami, na czele z sosem sojowym i sosem chili.
Sałata:
- 2 filety z piersi kurczaka (120 -150g)
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 ogórek
- 1 mango
- 2 dymki
- 2 średnie marchewki
Dressing:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego (Ketjab Manis) lub sosu sojowego z 1 łyżeczką miodu
- 2 łyżeczki słodkiego sosu chili lub świeżego/suszonego chili
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki octu ryżowego lub innego białego octu
- trochę wody,
- pieprz
- świeża kolendra
Najpierw przygotowac wczesniej kurczaka aby zdazyl ostygnac. Kurczaka mozna zrobic dzien wczesniej albo wykorzystac resztki kurczaka z innego dania. Ffileta z piersi kurczaka krótko usmazyc na oleju z obu stron albo gotowac w bulionie przez 15 minut i odstawic do ostudzenia. Kapuste pekinska pokroic w paski, ogórka w cienkie plasterki a marchewke zetrzec na grubych oczkach.
Dymki pokroic w cienkie krążki i grubo posiekać kolendrę. Lekko schłodzony filet z piersi kurczaka pokroić na małe kawałki, a mango w waskie paski. Nastepnie wymieszac wszystkie skladniki oprócz kolendry.
Przygotowac dressing - wymieszac wszystkie składniki dressingu pomijajac sól. Sos bedzie bardzo slony, ale z salatka bedzie sie dobrze komponowal.
Wymieszac salatke z dressingiem, dodac kolendre, w razie potrzeby ponownie doprawic.
Bogate i pyszne połączenie smaków i aromatów. Dresing jest fantastyczny i z pewnością wykorzystam go u siebie w kuchni :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie mango, kurczaka i ogórka. Czasami przygotowuję makaron z kurczakiem w sosie curry z mango, ogórkiem, cukinią, orzechami nerkowca i imbirem marynowanym w soku z czerwonych buraków.
Ja ten dressing równiez czesto wykorzystuje do innych salatek.
UsuńKurczak, mango, curry i orzechy nerkowca to dla mnie prawdziwy smak Azji, uwielbiam w potrawach na ciepto i w salatkach.
Imbir marynowany w soku z buraków brzmi juz tak fantastycznie, ze musze przy najblizszej okazji wypróbowac. Dziekuje! :))
Wygląda pysznie na każdym etapie "produkcji". Gdy umie się robić dobre zdjęcia (i ma czym) to nawet ogórek czy starta marchewka wywołują ślinotok :-D
OdpowiedzUsuńMarzyniu, to nie jest zupelnie tak, najczesciej robie zdjecia komórka i to w czasie gotowania, wiec nawet nie ma czasu na "ustawianie modeli", tylko fotografuje "jak leci". Najgorzej jest fotografowac nad garnikiem, bo w klebach pary trudno czasami cos widziec. Kiedys mialam czas na zdjecia profesjonalna kamera, teraz musialabym gotowac 2 razy, aby wszystko pozostalo na takim samym poziomie.
UsuńTa salatka, choc prosta w skladzie, gdyz dressing ma wiecej skladników niz ona sama, jest po prostu bardzo kolorowa, wiec nie tylko pyszna, ale i mila dla oka :)
fajna sałatka
OdpowiedzUsuńDziekuje! I fajnie smakuje :))
Usuń