Kalafiora najczęściej podaje się z sosem holenderskim lub beszamelowym. Tym razem zrobiłam do niego sos na bazie sera gorgonzola. Sos składa się z zaledwie kilku składników, jest szybki i prosty w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo smaczny. Pasuje nie tylko do kalafiora, ale także do innych warzyw, do makaronu lub jako dip.
- 1 kalafior
- 1 łyżeczka mąki
- sól
Sos gorgonzola:
Kalafiora pokroic na male rózyczki i ugotowac pod przykryciem z lyzeczka maki i sola. Maka sprawia, ze kalafior nie bedzie mial zapachu. Zamiast maki mozna uzyc kawalek chleba.
Przygotowac sos. Najpierw do sera dodac mleko.
Nastepnie dodac maslo i doprawic sola i pieprzem. Wszystko wymieszac recznym blenderem az do uzyskania kremowego sosu.
Ugotowanego kalafiora ulozyc na talerzu i polac sosem.
Podawac od razu, kto lubi moze posypac kalafiora kminkiem.
Kalafior idealnie nadaje się do wyrazistych smaków takich jak se pleśniowy. Ja robiłam kiedyś zupę kalafiorową z gorgonzolą
OdpowiedzUsuńtaka zupka na pewno tez smakuje. Lubie kalafior, ale rzeczywiscie wymaga on wyrazistych smaków, a popularna bulka tarta to troche za malo...
UsuńA ja jadłam w Idriji żlikrofi z takim sosem serowym, nie wiedziałam, ze jest tak prosty w wykonaniu :-) Kalafiora swojego nie mam, ale chyba każde warzywa pokryte takim sosem są pyszne. No, może z wyjątkiem buraków :-D
OdpowiedzUsuńIstnieja oczywiscie sosy bardziej skomplikowane i pewnie duzo smaczniejsze, ale ja czesto wybieram proste przepisy, szczególnie gdy sama eksperymentuje. Taki sos smakuje do wielu warzyw, z burakami jeszcze nie probowalam, ale skoro buraki sa przepyszne np. z serem feta albo owczym serem, to byc moze z plesniowym równiez. Moja ulubiona salatka z buraków ma wlasnie ser feta, orzechy i winegret miodowo-serowy i smakuje wysmienicie.
UsuńPyszne połączenie. Na samą myśl o gorgonzoli pracują mi kubki smakowe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sosy z gorgonzolą w roli głównej. Zwykle łączę je z kurczakiem i makaronem, ale Twój pomysł bardzo mi się podoba, bo kalafior również uwielbiam 🧡
Tez uwielbiam ser gorgonzola, podobnie jak inne plesniowe, dlatego czesto eksperymentuje z róznymi daniami, które harmonizuja z tym smakiem.
Usuń