Ceviche to danie peruwiańskie z ryby lub owoców morza, które w swojej pierwotnej formie składa się z drobno posiekanej, surowej ryby marynowanej w wywarze zwanym „leche de tigre” (mleko tygrysie) składającym się z soku cytrusowego (najczęściej z limonki), soli, chilli i innych przypraw. Pod wplywem kwasu cytrynowowego obecnego w limonkach, białko ryby ulega denaturacji, podobnie jak podczas gotowania. To szybkie, zdrowe i smaczne danie świetnie komponuje się z puree z zielonego groszku i sałatką z melona.
- 1 kg dorady lub dorsza
- 5 limonek
- 1 cytryna
- 1 kawałek imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
Sałatka:
- 1 czerwona cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 cebule dymki
- 1 mały melon kantalupa lub miodowy
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- jasny krem balsamiczny
- szczypta soli
- szczypta cukru
Puree groszkowe:
- 1 opakowanie (mrożonego) groszku
- 1,5 łyżki crème fraîche
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 2 łyżki mięty
Dorade filetowac, filety obrac ze skóry i usunac osci, nastepnie umyc, osuszyc i pokroic w cienkie plasterki, podobnie jak wedzonego lososia. Wycisnac sok z limonek i cytryny, wlac do duzej miski i lekko posolic. Wycisnac zabek czosnku, zetrzec imbir, a chilli pokroic w cienkie plasterki. Wszystko wymieszac z sokiem cytrusowym. Plasterki ryby wlozyc do wywaru i marynowac przez 20-30 minut. Filety powinny byc calkowicie zalane wywarem i jesli to konieczne, obracane kilka razy. Alternatywnie do dorady mozna uzyc dorsza.
Groszek wrzucic do rondelka i krótko podgrzac w odrobinie wody. Odcedzic wode i rozgnisc groszek za pomoca recznego blendera, tluczka do ziemniaków lub widelca, wymieszac z crème fraîche i doprawic sola i cukrem. Kto lubi moze dodac posiekana miete. Puree powinno miec stabilna konsystencje i nie byc zbyt rzadkie.
Przygotowac salatke. Cebule, dymke i selera naciowego oczyscic i pokroic w cienkie paski. Wydrazyc melona lub pokroic miazsz w kostke. Wszystkie skladniki wymieszac w misce i doprawic do smaku sola, cukrem, oliwa z oliwek, kremem balsamicznym i sokiem z cytryny az do uzyskania slodko-kwasnego smaku.
Ceviche mozna podac na dwa sposoby. Kto chce, moze ulozyc ceviche i dodatki w wydrazonych polówkach melona.
Klasycznie serwuje sie filety z dorady na talerzu, skropione odrobina soku cytrusowego i posypane sola morska. Z puree groszkowego uformowac po jednym "kluseczku" i ulozyc obok filetów rybnych. Dodac salatke i ewentualnie posypac puree drobno posiekana mieta.
Danie Dnia na Smakerze 18.09.2023 TUTAJ
Niesamowita gra smaków i aromatów. Spróbowałabym z ogromną przyjemnością 🥰
OdpowiedzUsuńGoraco polecam. Smaczne, szybkie i proste danie.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ceviche. A chętnie bym skosztowała, ale ryba musi być super świeża, nie taka z geesiu na wsi he he... A jeszcze podana na takim pięknym talerzu!
OdpowiedzUsuńW NYC jeszcze nigdy nie próbowalam zamówic ceviche, gdyz nie jestem pewna, skad maja ryby. Dorade przyrzadzilam w czasie pobytu w Hamburgu - tam mozna juz kupic rybe "prosto z kutra", oczywiscie w sensie przenosnym, bo do morza mamy ponad 100 km :)
Usuń