4 września 2023

Ceviche z dorady z puree groszkowym i sałatką z melona

Ceviche to danie peruwiańskie z ryby lub owoców morza, które w swojej pierwotnej formie składa się z drobno posiekanej, surowej ryby marynowanej w wywarze zwanym „leche de tigre” (mleko tygrysie) składającym się z soku cytrusowego (najczęściej z limonki), soli, chilli i innych przypraw. Pod wplywem kwasu cytrynowowego obecnego w limonkach, białko ryby ulega denaturacji, podobnie jak podczas gotowania. To szybkie, zdrowe i smaczne danie świetnie komponuje się z puree z zielonego groszku i sałatką z melona.


Składniki na 6 osób:

  • 1 kg dorady lub dorsza
  • 5 limonek
  • 1 cytryna
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
Sałatka:
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 cebule dymki
  • 1 mały melon kantalupa lub miodowy
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • jasny krem balsamiczny
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
Puree groszkowe:
  • 1 opakowanie (mrożonego) groszku
  • 1,5 łyżki crème fraîche
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki mięty

Dorade filetowac, filety obrac ze skóry i usunac osci, nastepnie umyc, osuszyc i pokroic w cienkie plasterki, podobnie jak wedzonego lososia. Wycisnac sok z limonek i cytryny, wlac do duzej miski i lekko posolic. Wycisnac zabek czosnku, zetrzec imbir, a chilli pokroic w cienkie plasterki. Wszystko wymieszac z sokiem cytrusowym. Plasterki ryby wlozyc do wywaru i marynowac przez 20-30 minut.  Filety powinny byc calkowicie zalane wywarem i jesli to konieczne, obracane kilka razy. Alternatywnie do dorady mozna uzyc dorsza.

Groszek wrzucic do rondelka i krótko podgrzac w odrobinie wody. Odcedzic wode i rozgnisc groszek za pomoca recznego blendera, tluczka do ziemniaków lub widelca, wymieszac z crème fraîche i doprawic sola i cukrem. Kto lubi moze dodac posiekana miete. Puree powinno miec stabilna konsystencje i nie byc zbyt rzadkie.

Przygotowac salatke. Cebule, dymke i selera naciowego oczyscic i pokroic w cienkie paski. Wydrazyc melona lub pokroic miazsz  w kostke. Wszystkie skladniki wymieszac w misce i doprawic do smaku sola, cukrem, oliwa z oliwek, kremem balsamicznym i sokiem z cytryny az do uzyskania slodko-kwasnego smaku.

Ceviche mozna podac na dwa sposoby. Kto chce, moze ulozyc ceviche i dodatki w wydrazonych polówkach melona.

Klasycznie serwuje sie filety z dorady na talerzu, skropione odrobina soku cytrusowego i posypane sola morska. Z puree groszkowego uformowac po jednym "kluseczku" i ulozyc obok filetów rybnych. Dodac salatke i  ewentualnie posypac puree drobno posiekana mieta.


Danie Dnia na Smakerze 18.09.2023  TUTAJ


4 komentarze:

  1. Niesamowita gra smaków i aromatów. Spróbowałabym z ogromną przyjemnością 🥰

    OdpowiedzUsuń
  2. Goraco polecam. Smaczne, szybkie i proste danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam ceviche. A chętnie bym skosztowała, ale ryba musi być super świeża, nie taka z geesiu na wsi he he... A jeszcze podana na takim pięknym talerzu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W NYC jeszcze nigdy nie próbowalam zamówic ceviche, gdyz nie jestem pewna, skad maja ryby. Dorade przyrzadzilam w czasie pobytu w Hamburgu - tam mozna juz kupic rybe "prosto z kutra", oczywiscie w sensie przenosnym, bo do morza mamy ponad 100 km :)

      Usuń