8 września 2023

Cytrynowa "chmurka" z limoncello

Przepis z serii „Wspomnienia z wakacji”. Mus cytrynowy z limoncello, którego składnikiem są cytryny z wybrzeża Amalfi. Cytryny z Amalfi są delikatne i niezwykle aromatyczne, ale można oczywiście użyć  cytryn organicznych i innego alkoholu cytrynowego zamiast limoncello. Przygotowanie tego smacznego deseru trwa zaledwie kilka minut.


Składniki na 4 osoby:

  • 3 jajka (tylko białka)
  • 50 - 100 g cukru
  • 250 g mascarpone lub innego serka śmietankowego
  • 1 cytryna
  • 5 cl  limoncello
  • Amarettini (makaroniki migdałowe)


Ubic bialka z cukrem. Wlosi najpierw ubijaja bialka, potem dodaja cukier i dalej ubijaja, az piana bedzie blyszczaca.
Do serka dodac swiezo starta skórke z cytryny.

Oprócz skórki cytrynowej do serka dodac limoncello w ilosci wedlug upodobania, nastepnie dodac piane z bialek (nie wszystko na raz, tylko po lyzce) Wymieszac, az powstanie mus o  delikatnej konsystencji.

Mus wlac do kieliszków koktajlowych lub do szklanek i ozdobic pokruszonymi amarettini lub innymi makaronikami.

4 komentarze:

  1. Te akurat składniki znam, aczkolwiek do ciasteczek migdałowych nie mam dostępu. Myślę jednak, że nawet zwykle kruche ciasteczka niewiele popsują deser.
    P.S. A co to jest to zielone, kalafiorowate na zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielone czy zótle? To sa tez cytryny, niektóre cytryny z Amalfi maja taka "dziwna" skórke, gdy trzeba miec starta skórke to wtedy jest jej nawet wiecej :)

      Usuń
    2. Jejku, CYTRYNY! Nigdy takich nie widziałam, nawet we Włoszech.

      Usuń
    3. Takie cytryna rosna na wybrzezu Amalfi. Sa bardzo aromatyczne i lagodne - mozna je jesc bez cukru.
      Cytryny z podobna skórka, ale o typowym cytrynowym smaku mielismy w ogrodzie na Majorce. Jak ze wszystkimi owocami, im bardziej organiczne, tym bardziej krzywe :)

      Usuń