Przepis z serii „Wspomnienia z wakacji”. Mus cytrynowy z limoncello, którego składnikiem są cytryny z wybrzeża Amalfi. Cytryny z Amalfi są delikatne i niezwykle aromatyczne, ale można oczywiście użyć cytryn organicznych i innego alkoholu cytrynowego zamiast limoncello. Przygotowanie tego smacznego deseru trwa zaledwie kilka minut.
Składniki na 4 osoby:
- 3 jajka (tylko białka)
- 50 - 100 g cukru
- 250 g mascarpone lub innego serka śmietankowego
- 1 cytryna
- 5 cl limoncello
- Amarettini (makaroniki migdałowe)
Ubic bialka z cukrem. Wlosi najpierw ubijaja bialka, potem dodaja cukier i dalej ubijaja, az piana bedzie blyszczaca.
Do serka dodac swiezo starta skórke z cytryny.
Oprócz skórki cytrynowej do serka dodac limoncello w ilosci wedlug upodobania, nastepnie dodac piane z bialek (nie wszystko na raz, tylko po lyzce) Wymieszac, az powstanie mus o delikatnej konsystencji.
Mus wlac do kieliszków koktajlowych lub do szklanek i ozdobic pokruszonymi amarettini lub innymi makaronikami.
Te akurat składniki znam, aczkolwiek do ciasteczek migdałowych nie mam dostępu. Myślę jednak, że nawet zwykle kruche ciasteczka niewiele popsują deser.
OdpowiedzUsuńP.S. A co to jest to zielone, kalafiorowate na zdjęciu?
Zielone czy zótle? To sa tez cytryny, niektóre cytryny z Amalfi maja taka "dziwna" skórke, gdy trzeba miec starta skórke to wtedy jest jej nawet wiecej :)
UsuńJejku, CYTRYNY! Nigdy takich nie widziałam, nawet we Włoszech.
UsuńTakie cytryna rosna na wybrzezu Amalfi. Sa bardzo aromatyczne i lagodne - mozna je jesc bez cukru.
UsuńCytryny z podobna skórka, ale o typowym cytrynowym smaku mielismy w ogrodzie na Majorce. Jak ze wszystkimi owocami, im bardziej organiczne, tym bardziej krzywe :)