6 marca 2024

Ciasto z lemoniadą pomarańczową

Wiele osób kojarzy to ciasto z dzieciństwem i urodzinami. Szczerze mówiąc, ja go nie znałam, dopóki go nie zjadłam już jako dorosła  osoba u znajomych. Od tego czasu jestem absolutną fanką.To ciasto jest nie tylko bardzo smaczne, ale szybkie, proste i zawsze się udaje i choć w zasadzie preferuję naturalne, organiczne składniki, tutaj Fanta i mandarynki z puszki smakują lepiej niż ich zdrowa wersja.


Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 130 g cukru
  • 70 ml bezsmakowego oleju roślinnego
  • 150 ml lemoniady pomarańczowej 
  • 250 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
Składniki na krem:
  • 200 ml bitej śmietany
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 30 g miąższu waniliowyego lub cukru waniliowego
  • 1 puszka mandarynek
  • trochę cynamonu z cukrem

Przymocowac papier do pieczenia do dna tortownicy, aby dno latwiej odchodzilo po upieczeniu, gdyz podobnie jak tarta Tatin, bedzie po upieczeniu wierzchem ciasta. Brzegi formy posmarowac odrobina oleju i oprószyc maka. Rozgrzac piekarnik do 180°C (termoobieg)
Cukier, olej i sól ubic na puszysta mase.
Dodac jajka i równiez ubic, az powstanie piana.
Dodac Fante lub inny napój pomaranczowy i kontynuowac mieszanie.
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodac do pozostalych skladników. Ubijac jeszcze przez ok. 1 minute.
Przelac mase do przygotowanej formy i piec w temp. 180°C przez 12 minut, następnie zmniejszyc temp. do 160°C i piec przez kolejne 12 minut.

Ubic smietane na sztywno wraz z cukrem i zagestnikiem do smietany. 
Wymieszac kwasna smietane, az bedzie gładka i dodac do niej ubita  smietane, miazsz wanilii i odsaczone mandarynki. Kto lubi, moze dodac odrobine cukru albo troche Fanty, nalezy jednak pamietac, ze krem bedzie na koniec posypany cukrem z cynamonem.

Po calkowitym wystygnieciu ostroznie wyjac ciasto z formy i przekrecic do góry dnem. Wierzch posmarowac kremem i posypac odrobina cynamonu i cukru.

Danie Dnia na Smakerze  10.03.2024  TUTAJ

2 komentarze:

  1. Fajne! W optymistycznym, wiosennym kolorze. Coś dla Zuzi na młodzieżową imprezkę :-) I to prawda, że czasami (rzadko, ale jednak) kupione składniki, obiektywnie niezdrowe, których unikamy normalnie w kuchni - sprawdzają się lepiej. To jak z ciastem czekoladowym na coca-coli - bez tej "trutki" smakuje gorzej :-DD Buzia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doroslym tez smakuje- jesli wychodzimy z zalozenia, ze jestem dorosla :))
      Jestem otwarta tez na niezbyt zdrowe rzeczy, w koncu juz Paracelsus twierdzil, ze tylko dawka czyni, ze dana substancja jest trucizna :)
      Mandarynki z puszki wybralam nie ze wzgledu na smak - one sa tak pieknie wyfiletowane, ja sciagajac skórke lamalam je a typowe filetowanie jak pomaranczy jest tez ze wzgledu na wielkosc prawie niemozliwe.
      Buziaki.

      Usuń