Limes to napój alkoholowy na bazie przecieru owocowego. Dostępny w handlu limes składa się zazwyczaj z wódki i przecieru z truskawek, mango, wiśni albo malin. Moja wersja jest tylko w połowie klasyczna - stosuję truskawki, świeże w sezonie i mrożone poza sezonem, co ułatwia sprawę, gdyż limes podaje się schłodzony, ale zamiast wódki dodaje wytrawnego szampana lub wino musujące, a w wersji bezalkoholowej gazowaną wodę mineralną. Ten lekki, orzeźwiający koktajl doskonale nadaje się również na wielkanocny stół.
- 300 g mrożonych truskawek
- 40 g cukru trzcinowego
- 80 ml soku pomarańczowego
- 240 ml wytrawnego szampana lub wina musującego
Uzupełnic winem szampanem lub winem musujacym, przy czym wlewac bardzo powoli, aby napój sie nie pienil.
Podawac ze slomka i wypic od razu. Bezalkoholowa wersja doskonale smakuje z woda mineralna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz