16 marca 2024

Coq au vin - kogut w winie

Coq au vin („kogut w winie”) to jedno z dań narodowych Francji. Jak sama nazwa wskazuje, mięso koguta jest głównym składnikiem klasycznych przepisów. Ponieważ ciężko go dostać, polecam dobrego wiejskiego kurczaka. Wino jest również ważnym składnikiem, we Francji różne odmiany Coq au Vin różnią się w zależności od rodzaju użytego wina – ogólnie ważne jest, aby było to dobre francuskie wino. Jesli z jakiegoś powodu chcemy zrezygnować, z wina, możemy je zastapić sokiem z czerwonych winogron. Smakuje równie dobrze. Ważną częścią francuskiego przepisu jest marynowanie mięsa z warzywami i przyprawami w winie przez całą noc. Ponieważ tym razem zdecydowałam się spontanicznie na to danie, mięso nie było marynowane, za to dochodziło w piekarniku – idealna alternatywa dla duszenia.


Składniki dla 4 osób:
  • 1,5 kg wiejskiego kurczaka
  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • 10 szalotek
  • 1 kawałek selera
  • 1 marchewka
  • 2 liście laurowe
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 plasterki imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek tymianku
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 0,75 l czerwonego wina np. Côtes du Rhône lub Chianti 
  • 0,75 l bulionu
  • klarowane masło
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • trochę soku z cytryny

Rozgrzac piekarnik do 180° C. Kurczaka umyc, osuszyc i pokroic na 10-12  w miare równych kawalków. Dolna czesc korpusu wykorzystac na bulion lub dodac do naczynia z kawalkami miesa. 
Obrac drobno szalotki, boczek pokroic w paski i sprasowac  czosnek. W naczyniu zaroodpornym rozgrzac maslo klarowane i oliwe z oliwek. Dodac kawalki kurczaka i energicznie smazyc ze wszystkich stron. Nastepnie dodac szalotki i boczek i smazyc przez chwile.

Seler i marchewke zwiazac razem z liscmi laurowymi, tymiankiem i pietruszka. Wczesniej odlozyc kilka galazek natki pietruszki.
Do miesa dodac bukiet warzywno-ziolowy, imbir i czosnek a nastepnie zalac winem i (najlepiej domowym) bulionem. Przykryc  garnek i piec kurczaka w piekarniku przez co najmniej 1 godzine az mieso bedzie odchodzilo od kosci.

Tuż przed koncem gieczenia pokroic pieczarki, podsmazyc je na klarowanym masle i lekko posolic.
Kto lubi geste sosy, moze zagescic sos mieszanka masla i maki (w tych samych proporcjach)
Na koniec dodac do kurczaka pieczarki i doprawic danie sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Pozostala natke pietruszki umyc, osuszyc, posiekac bardzo drobno i dodac do dania.

Klasycznie danie podaje sie z chrupiaca bagietka lub podmazona kromka chleba i z winem, które jest w potrawie. Kto lubi bardziej tradycyjnie, moze podac z ziemniaczanym puree.

8 komentarzy:

  1. Wyborne danie 🧡 Musi pachnieć i smakować obłędnie. Spróbowałabym z ogromną przyjemnością 🥰

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry drób i dobre wino to podstawa, która gwarantuje dobry smak. Goraco polecam.

      Usuń
  2. To wspaniałe danie, pełne smaków i aromatów. Moje pierwsze spotkanie z kogutem w winie było nieudane - kucharz z Aix-en-Othe, gdzie gościliśmy z programu Comenius, coś zrobił źle z winem, bo sos był okropnie kwaśny. Ale jadłam to potem na proszonej kolacji w Polsce i chyba pan domu uwzględniła gusta Polaków, bo żaden smak nie dominował innych. I zapewne u Ciebie jest taka harmonia. Kurczaki wiejskie będziemy mieli końcem lata (kogutki wyklute z jajek hoduje się tylko do etapu podrostka), fajnie byłoby zaskoczyć rodzinę daniem z wyższej półki :-D Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle, ze kucharz wybral niezbyt dobre wino, ono musi byc wytrawne, ale nie kwasne.
      Dostac mieso koguta jest bardzo trudno, bo juz meskie kurczaki nie maja dlugiego zycia, gdyz sa "nieoplacalne". W Niemczech mialam szczescie, bo wlasciciel farmy, gdzie kupowalismy drób i jajka hodowal zawsze kilka (wykastrowanych) kogutów, które nie zajmujac sie otaczajacymi ich damami przybieraly na wadze i smak ich miesa byl niezwykly. W NY jest gorzej, tu musze dlugo szukac odpowiedniej kury. Usciski.

      Usuń
    2. No właśnie, gdyby ktoś u nas (ale KTO?) poświęciłaby się i wykastrował te nieszczęsne kurczaki, to można byłoby podhodować je dłużej...

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł. Ja lubię wszystko co w sosie więc taka propozycja jest zdecydowanie dla mnie. Taki kurczak to uczta zarówno dla kubków smakowych jaki i dla oczu. Serdecznie pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń