29 marca 2024

Panierowane jajka w sosie musztardowym

Klasyczne danie - jajka w sosie musztardowym z ziemniakami - tym razem w bardziej wyrafinowanej wersji. Jajka panierowane z odrobiną rozmarynu i ziemniaki jako bardziej aromatyczne puree.

Składniki na 4 osoby: 

Jajka:

  • 8 ekologicznych jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 50 g bułki tartej panko
  • 50 g bułki tartej
  • gałązka rozmarynu
  • olej roślinny
Sos:
  • 250 g chudego jogurtu
  • 2 łyżki średnio ostrej musztardy
  • 70 g masła
  • sól, cukier
Ziemniaki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek pietruszki
  • sól


Podczas gdy gotujemy ziemniaki i jajka na twardo, wlozyc do garnka jogurt, maslo i musztarde i podgrzewac  na srednim ogniu,  uwazajac aby sos sie nie zagotowal. Mieszac wszystkie skladniki do uzyskania gladkiego sosu. Doprawic sola, odrobina cukru i kto lubi - tarta skórka limonki.

Jajka gotowac ok. 6-7 minut.  Mozna je równiez ugotowac na miekko albo na twardo. Po ugotowaniu obrac i przygotowac panierke - make, rozbite jajko i mieszanke bulki tartej z bulka panko. Kto chce moze równiez dodac posiekane igielki rozmarynu. 
Jajak panierowac w mace, jajku i bulce tartej a nastepnie smazyc na glebokim tluszczu ok. 3 min, az uzyskaja zloty kolor.
Nastepnie polozyc jajka na papierze kuchennym aby zebrac nadmiar tluszczu.

Obrane ziemniaki wlozyc do garka, zalac woda, dodac troche oliwy z oliwek, zmiazdzony zabek czosnku i troche soli.
Gotowac do miekkosci, odcedzic i zostawic co najmniej 1 szklanke wody z gotowania.
Nastepnie rozgniesc ziemniaki dodajac maslo i odrobine wody z gotowania, az do uzyskania pozadanej konsystencji. Doprawic solą i galka muszkatolowa. Posypac grubo posiekana natka pietruszki. 

Ulozyc ziemniaki na talerzu, polac sosem musztardowym i polozyc na wierzchu jajka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz