Klasyczne danie - jajka w sosie musztardowym z ziemniakami - tym razem w bardziej wyrafinowanej wersji. Jajka panierowane z odrobiną rozmarynu i ziemniaki jako bardziej aromatyczne puree.
Składniki na 4 osoby:
Jajka:
- 8 ekologicznych jajek
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 50 g bułki tartej panko
- 50 g bułki tartej
- gałązka rozmarynu
- olej roślinny
Sos:
- 250 g chudego jogurtu
- 2 łyżki średnio ostrej musztardy
- 70 g masła
- sól, cukier
Ziemniaki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 ząbek czosnku
- pęczek pietruszki
- sól
Podczas gdy gotujemy ziemniaki i jajka na twardo, wlozyc do garnka jogurt, maslo i musztarde i podgrzewac na srednim ogniu, uwazajac aby sos sie nie zagotowal. Mieszac wszystkie skladniki do uzyskania gladkiego sosu. Doprawic sola, odrobina cukru i kto lubi - tarta skórka limonki.
Jajka gotowac ok. 6-7 minut. Mozna je równiez ugotowac na miekko albo na twardo. Po ugotowaniu obrac i przygotowac panierke - make, rozbite jajko i mieszanke bulki tartej z bulka panko. Kto chce moze równiez dodac posiekane igielki rozmarynu.
Jajak panierowac w mace, jajku i bulce tartej a nastepnie smazyc na glebokim tluszczu ok. 3 min, az uzyskaja zloty kolor.
Nastepnie polozyc jajka na papierze kuchennym aby zebrac nadmiar tluszczu.
Obrane ziemniaki wlozyc do garka, zalac woda, dodac troche oliwy z oliwek, zmiazdzony zabek czosnku i troche soli.
Gotowac do miekkosci, odcedzic i zostawic co najmniej 1 szklanke wody z gotowania.
Nastepnie rozgniesc ziemniaki dodajac maslo i odrobine wody z gotowania, az do uzyskania pozadanej konsystencji. Doprawic solą i galka muszkatolowa. Posypac grubo posiekana natka pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz