21 lipca 2024

Panierowane liście kalarepy

Przepis z serii zero waste. Liści kalarepy nie należy wyrzucać. Panierowane i krótko smażone, stanowią świetną i szybką przekąskę, ponieważ są gotowe w ciągu zaledwie kilku minut.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże liście kalarepy
  • mąka
  • 1 jajko
  • trochę parmezanu
  • olej rzepakowy
  • 4 plasterki pomarańczy
  • odrobina soku z limonki


Obciac duze liscie kalarepy, umyc i dobrze wysuszyc.
Przygotowac make, jajko i starty ser (najlepiej parmezan)

Liscie kalarepy obtoczyc najpierw w mace, nastepnie w jajku, a na koniec w parmezanie. Smazyc krótko na patelni z odrobina oleju rzepakowego. Ulozyc na talerzach, kazdy udekorować jednym plasterkiem pomaranczy i doprawic odrobina soku z limonki.


Danie Dnia  na Smakerze  24.07.2024 TUTAJ


4 komentarze:

  1. Rewelacyjny i nietuzinkowy pomysł na kuchnię zero waste. Z przyjemnością skorzystam 💚

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje i goraco polecam.
      Mysle, ze to parmezan jest tajemnica ich specjalnego smaku.

      Usuń
  2. Wspaniały pomysł! Ja liście kalarepy dodaję do zupy, albo blanszuję i mrożę na zimę (też do zupy), anie przyszło mi do głowy, że można je usmażyć...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydawalo mi sie, ze ze zwykla panierka bedzie troche mdle w smaku, dlatego od razu zrobilam z parmezanem i bylo pyszne. Nie wiem, jak to bedzie smakowac ze zwykla panierka, moze przy okazji spróbuje.
      Stale sobie obiecuje, ze kiedys dokoncze moja serie "zero waste", gdyz robie duzo potraw z rzeczy, które normalnie sie wyrzuca, a np. mój maz twierdzi, ze sa zdrowsze niz niektóre warzywa i skoro tak twierdzi, to musze mu wierzyc, bo ma na to papier i kilka tytulów, zeby tak twierdzic :))

      Usuń