27 lipca 2024

Rolada z indyka nadziewana szpinakiem

Smaczna i aromatyczna rolada nadziewana szpinakiem. Danie składa się z zaledwie kilku składników i nie jest tak trudne, jak się wydaje. Jedyną wymaganą umiejętnością jest tzw. cięcie motylkowe, aby z nierównego kawałka piersi uzyskać w miarę płaski kawałek mięsa.


Składniki na 6-8 osób:

  • 1,5 kg piersi z indyka
  • 150 g szpinaku baby
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • trochę skórki cytrynowej
  • szczypta chili
  • kilka kostek lodu
  • 250 ml śmietany (do farszu)
  • 4 łyżki wina porto
  • 2 cebule
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • trochę świeżego rozmarynu
  • trochę świeżego tymianku
  • tłuszcz roślinny do smażenia
  • śmietana (do sosu) 
  • masło

Rozgrzac piekarnik do 160° C (góra/dół). Rozlozyc piers z indyka, odciac kawalek fileta i inne kawalki wokól krawedzi do nadzienia. Wykorzystac do tego ok. 1/4 miesa.
Odciete kawalki pokroic w gruba kostke. Umyc i osuszyc szpinak, a szczypiorek drobno posiekac. Kawalki miesa wlozyc do blendera, dodac smietane, sól, pieprz, galke muszkatolowa i mala garsc kawalków lodu. Zimno nadaje miesnej masie odpowiednia konsystencje.

Do miesa dodac szpinak i szczypiorek oraz wedlug uznania skórke z cytryny i odrobine chili. Wlac wino porto i zmiksowac skladniki na gladki farsz.

Piers z indyka naciac poziomo od srodka do zewnatrz, tuz przed brzegiem i rozlozyc (tzw. ciecie motylkowe). Powtarzac w innych miejscach, az powstanie wiekszy, plaski kawalek. Przykryc powierzchnie folia spozywcza i splaszczyc ja na grubosc ok. 1-1,5 cm specjalnym plaskim narzedziem do platerowania lub np. garnkiem z grubym dnem. Nie uzywac mlotka do miesa z wyrzlobiona powierzchnia.

Plaski plat miesa posmarowac farszem i zwinac w rolade. Spiac sznurkiem kuchennym w odleglosci około 4-5 cm i doprawic sola i pieprzem.

W odpowiednio duzym naczyniu zaroodpornym rozgrzac tluszcz roslinny. Wlozyc rolade i obsmazyc calosc na zloty kolor. Dodac cebule pokrojona w kostke, bulion, rozmaryn, tymianek i liscie laurowe. Garnek przykryc pokrywka i piec pieczen w piekarniku przez ok. 45-60 minut. Temperatura nadzienia i miesa powinna wynosić 70-80° C.
Gotowa pieczen wyjac z garnka i trzymac w cieple. Bulion z pieczenia przelac przez sito i wybrac cebule. Bulion i cebule wlozyc do garnka i za pomoca recznego blendera zmiksowac ze  smietana i zimnym maslem.W razie potrzeby dodac wiecej wina porto i przypraw.

Usunac sznurek kuchenny z pieczeni. Rolade pokroic i podawac z sosem i ulubionymi dodatkami.

2 komentarze:

  1. Jestem oczarowana Twoją roladą! Wygląda niezwykle smacznie 🧡.
    A ten mięsno - szpinakowy farsz z dodatkiem porto jest rewelacyjny! Ależ ona musi smakować! 🥰

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym porto to byl taki spontaniczny pomysl i okazal sie od razu strzalem w dziesiatke :)
      Dziekuje bardzo i pozdrawiam Cie serdecznie Kasiu :)

      Usuń