Słodki dressing z lekko pikantną nutą musztardy świetnie komponuje się z surówkami i sałatkami. Każdy ma swój przepis, ważne są jednak proporcje. U nas sprawdził się ten przepis, ponieważ pasuje nie tylko do sałatek, ale także np. do łososia. Niezastąpiony jest także koperek. Ważne jest tylko, aby był „prosto z ogródka” albo mrożony, bo tylko wtedy ma doskonały aromat.
- 1 łyżeczka mrożonego koperku
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka białego octu winnego lub balsamicznego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka musztardy
- 6 łyżek oleju
- sól, pieprz
Zamrozony koperek rozpuscic w wodzie. Jesli mamy swiezy, dodac do niego 2 lyzki wody, nastepnie wymieszac z octem, musztarda i miodem na gladka mase.
Na koniec stopniowo dodawac olej, bardzo energicznie ubijajac trzepaczka, tylko wtedy dressing stanie sie kremowy (jest to jedyny dressing, którego nie przygotowuje "miksujac" go w sloiku)
Sos doprawic sola i pieprzem.
Dressing przechowuje sie w lodówce, w szczelnie zamknietym naczyniu kilka dni.
Będę się trzymać Twoich proporcji :-)
OdpowiedzUsuńP.S.Zrobiłam ten twarożek zakwaszany cytryną! Fajnie się odcedził i (gdy minie upał) zabieram się do zrobienia na nim sernika. Relacja wkrótce!
Ciesze sie i jestem bardzo ciekawa jak wyjdzie serniczek :) Buziaki
Usuń