27 maja 2025

Mus truskawkowy z krokantem pistacjowym

Ten smacznyny i delikatny mus truskawkowy to świetny sposób na rozpoczęcie sezonu truskawkowego. Krokant pistacjowy dodaje mu wyjątkowego smaku. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, jedynie czas oczekiwania wymaga trochę cierpliwości, ale efekt końcowy z pewnością to zrekompensuje.


Składniki na 6-8 szklanek:

Mus truskawkowy:

  • 150 g truskawek
  • 4 listki żelatyny
  • 1 ekologiczna cytryna lub limonka
  • 1 laska wanilii lub ekstrakt waniliowy
  • 250 g chudego twarogu
  • 200 ml jogurtu
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 150 ml bitej śmietany
  • kilka truskawek do dekoracji

Krokant pistacjowy:
  • 75 g niesolonych pistacji
  • 100 g cukru
  • 30 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli


Truskawki oczyscic i drobno zmiksowac.

Namoczyc zelatyne w zimnej wodzie. 
W misce wymieszac twaróg, jogurt, cukier, sól, starta skórke i odrobine soku z cytryny, wanilie i zmiksowane truskawki.  Wymieszac az do uzyskania gladkiej konsystencji.

Wyjac zelatyne z wody, wycisnac i delikatnie podgrzac z 3 lyzkami mieszanki twarogowej, nastepnie dodac do reszty mieszanki twarogowej i wymieszac z niezbyt sztywno ubita smietana.

Przelac mase truskawkowa do szklanek i odstawic do lodówki na co najmniej 3 godziny. 
Wylozyc blache do pieczenia papierem pergaminowym i lekko ja natluscic. Grubo posiekac pistacje i odstawic. Wymieszac cukier z wodą i delikatnie podgrzac. Rozpuscic cukier, mieszajac od czasu do czasu. Po calkowitym rozpuszczeniu zwiekszyc ogien do wysokiego i gotowac bez mieszania, az cukier stanie sie zlocistobrazowy. Zajmie to ok. 10 minut. Dodac posiekane pistacje, maslo i sól. Mieszac szybko, az pistacje równomiernie pokryja sie karmelem.

Natychmiast wylac mieszanke karmelowo-pistacjowa na przygotowana blache do pieczenia i równomiernie rozprowadzic szpatulka lub grzbietem lyzki. Pozostawic do calkowitego ostygniecia. Zajmie to ok. 30 - 60 minut. Polamac stwardniala mase na kawalki i posiekac. Posypac mus truskawkowy krokantem i udekorowac truskawkami i np. mala galazką rozmarynu.


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie delikatne i lekkie deserki. Połączenie truskawek i pistacji to prawdziwe niebo dla podniebienia 🥰

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Zastanawiam sie, jak by to smakowalo z odrobina czerwonego wina, jadlam kiedys taki deser we Francji. Pewnie trzeba zmniejszyc ilosc twarogu a dodac troche wiecej smietany...

      Usuń
  2. Ślicznie się to prezentuje i jest miłą alternatywą dla sernika na zimno z truskawkami. I ten krokant mnie zaciekawił, ja nigdy nie robiłam takiego przysmaku. Moje truskawki są jeszcze zielone, ale już się cieszę na chwilę, kiedy będę mogła z nich przygotować chociażby taki deserek. O ile Matyldzia nie wyje wszystkich prosto z krzaczka, bo uwielbia buszować po ogrodzie "babćki" :-D
    Buziaki Marylko kochana :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu, ja sie juz zastanawialam jak nazwac ten deser i moze niefortunnie nazwalam to musem, gdyz jest to rodzaj pianki (jak znany Mousse au Chocolat, tylko o smaku truskawkowym) W kazdym razie bardzo polecam.
      Krokant to jest cudowna posypka, mozna ja zrobic z kazdego rodzaju orzechów albo z migdalów i nadaje sie nie tylko do takich deserków, ale i do lodów i np. tortów. Tort kawowy z taka orzechowa posypka jest genialny.
      Buziaki.

      Usuń
  3. Desery na pewno są pyszne. Pistacjowa masa jest chrupiąca. To coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krokant obojetnie z jakich orzechów jest doskonala posypka do róznych deserów. Dziekuje za komentarz-

      Usuń
  4. Zapowiada się cudowny deser :) krokant to dla mnie nowość, spróbuję zrobić przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Goraco polecam krokant, obojetnie z jakich orzechów jest swietnym dodatkiem do wielu deserów.
    Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się smakowicie ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń