11 czerwca 2018

Śniadanie na wynos


Składniki na 2 słoiki:
  • 100 g płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 240 ml mleka (zwykłego, migdałowego lub kokosowego)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • 2 świeże figi
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 4 łyżki pistacji
  • 2 łyżki miodu

Podzielic platki na dwa sloiki. Dodac ekstrakt waniliowy, a nastepnie wlac mleko.  Dodac cynamon, polowe zurawin i wszystko wymieszac.
Sloiki zakrecic i przechowywac do rana w lodówce (lub przez co najmniej 4 godziny). 
Mozna tez wlozyc od razu pozostale skladniki, ale wtedy pistacje zbyt zmiekna. 

Rano wyjac platki z lodówki, pokroic figi na cwiartki i ulozyc na wierzchu wraz z pistacjami i reszta zurawiny. Skropic miodem. 


Mozna jesc prosto ze sloika lub z miseczki.