12 czerwca 2018

Hot dogi z chrupiącą cebulą

Domowe hot dogi z chrupiącą cebulą smakują jak w Nowym Jorku. Tajemnica przyrządzania cebuli polega na marynowaniu jej w maślance. Maślanka sprawia, że ​​cebula jest chrupiąca, ale w środku delikatna i miękka. Dodatkowo maślanka pogrubia warstwę mąki z przyprawami, dzięki czemu tak łatwo nie odpada. Jeśli nie mamy pod ręką maslanki, możemy zastąpić je mlekiem (pół szklanki) zmieszanym z łyżką soku z cytryny, który zagęści mleko.

Składniki na 4 porcje:
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 szklanki maślanki
  • olej roślinny 
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • 4 parówki 
  • 4 bułki 
  • ketchup
  • musztarda
  • jalapeño
  • 3 dymki

Pokrojona cebule marynowac w maslance przez 30 minut.
Make, papryke, sól czosnkowa, pieprz i sól wymieszac w misce, cebule wyjac z maslanki, dokladnie odcedzic i wymieszac w mace z przyprawami.
Jedna trzecia cebuli smazyc na glebokim oleju przez 2-3 minuty, az uzyska zloty kolor, następnie odsaczyc z oleju na papierowym reczniku. Powtarzec tak dlugo, az wszystkie cebule beda usmazone.
Nastepnie smazyc lub grillowac parówki przez ok. 5-6 minut.

Przekroic buleczke i umiescic w niej parówke, posmarowac ketchupem i musztarda, posypac chrupiaca cebula a na wierzchu dymka i jalapeno.


Podawac bezposrednio do spozycia.