Składniki na 4 porcje:
- 170 g serka śmietankowego
- 100 g startego parmezanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- starta skórka cytryny
- szczypta soli i pieprzu
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 200 g świeżego lub mrożonego groszku
- 200 g różyczek brokułów
- 200 g pędów grochu
- 2 rzodkiewki
- 2 dymki
- 100 g sera fata
- 6 plasterków szynki np. prosciutto
- 5-6 liści bazylii
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2-3 łyżki kremu balsamicznego
Rozgrzac piekarnik do 200 ° C.
W misce wymieszac ser, parmezan, sok i skórke cytrynowa, sól i pieprz. Rozwinac ciasto i umiescic na blasze wyłozonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie. Naciac linie wzdluz krawedzi ciasta - około 2-3 cm od krawedzi.
Nakluc srodek ciasta kilka razy widelcem, posmarowac masa twarogowa starajac sie nie przekroczyc linii naciecia. .
Wyjac ciasto z piekarnika i ostroznie umiescic na talerzu lub tacy.
Podawac z kremem balsamicznym.
6 DRUKUJ PRZEPIS
Nakluc srodek ciasta kilka razy widelcem, posmarowac masa twarogowa starajac sie nie przekroczyc linii naciecia. .
Krawedz ciasta wysmarowac roztrzepanym jajkiem..
Piec ok. 15-20 minut, do uzyskania zlotego koloru.
Podczas pieczenia ciasta rozgrzac olej na patelni, dodac czosnek, groszek, brokuły i szczypte soli i pieprzu, smazyc na srednim ogniu przez 3 minuty, mieszajac kilka razy razy, az zmiekna.
Wyjac ciasto z piekarnika i ostroznie umiescic na talerzu lub tacy.
Na wierzchu miescic brokuły i groszek, nastepnie pędy grochu, rzodkiewki, dymke i fete.
Rozdrobnic plastry szynki i na wierzchu ulozyc liscie bazylii i tymianku.
Podawac z kremem balsamicznym.
Jesli chcemy zrobic wlasny krem, nalezy gotowac 1/4 szklanki octu balsamicznego z 3 lyzkami cukru trzcinowego przez ok. 5 minut i ostudzic przed podaniem.