13 czerwca 2018

Letnia tarta

Smaczna i zdrowa tarta pokryta warstwą twarożku zmieszanego z cytryną i parmezanem, dzięki czemu nadzienie ma kremową konsystencję, która idealnie komponuje się ze świeżymi zielonymi warzywami i szynką. Brokuły i groszek smażone są bardzo krótko z czosnkiem na oliwie, a pozostałe składniki to jeszcze stosunkowo mało znane w Polsce ale dostępne kiełki groszku cukrowego. Soczyste, o słodkim smaku, mają wszechstronne zastosowanie w kuchni i zawierają dużo przyswajalnych składników odżywczych. Szynka parmeńska i krem ​​balsamiczny nadają całemu daniu niepowtarzalnego smaku.

Składniki na 4 porcje:
  • 170 g serka śmietankowego
  • 100 g startego parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • starta skórka cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 200 g różyczek brokułów
  • 200 g pędów grochu
  • 2 rzodkiewki
  • 2 dymki
  • 100 g sera fata
  • 6 plasterków szynki np. prosciutto
  • 5-6 liści bazylii
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2-3 łyżki kremu balsamicznego

Rozgrzac piekarnik do 200 ° C. 
W misce wymieszac ser, parmezan, sok i skórke cytrynowa, sól i pieprz. Rozwinac ciasto i umiescic na blasze wyłozonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie. Naciac linie wzdluz krawedzi ciasta - około 2-3 cm od krawedzi. 
Nakluc srodek ciasta kilka razy widelcem, posmarowac masa twarogowa starajac sie nie przekroczyc linii naciecia. . 
Krawedz ciasta wysmarowac roztrzepanym jajkiem..
Piec ok. 15-20 minut, do uzyskania zlotego koloru.
Podczas pieczenia ciasta rozgrzac olej na patelni, dodac czosnek, groszek, brokuły i szczypte soli i pieprzu, smazyc na srednim ogniu przez 3 minuty, mieszajac kilka razy razy, az zmiekna. 

Wyjac ciasto z piekarnika i ostroznie umiescic na talerzu lub tacy. 
Na wierzchu miescic brokuły i groszek, nastepnie pędy grochu, rzodkiewki, dymke i fete. 
Rozdrobnic plastry szynki i na wierzchu ulozyc liscie bazylii i tymianku.


Podawac z kremem balsamicznym.
Jesli chcemy zrobic wlasny krem, nalezy gotowac 1/4 szklanki octu balsamicznego z 3 lyzkami cukru trzcinowego przez ok. 5 minut i ostudzic przed podaniem.

6 DRUKUJ PRZEPIS