18 czerwca 2018

Wątróbka po hiszpańsku

Prosty i szybki sposób na przyrządzenie wątróbki. Jedynym składnikiem, który ją odróżnia od innych potraw tego typu, jest dobry hiszpański koniak. A ponieważ używamy już alkoholu wysokoprocentowego, możemy ją  również bez problemu flambirować, co dodaje jej niepowtarzalnego smaku.

Składniki na 4-6 porcji:
                                                                                     
  • 800 g wątróbki cielęcej
  • 400 g cebuli
  • 100 ml koniaku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz                          











Cebule pokroic i smazyc w duzej ilosci oliwy na zloty kolor.
Watróbke pokroic w paski szeokosci. ok. 2 cm, dodac do cebuli, podsmazyc ze wszystkich stron, dodac koniak.
Wysokoprocentowy koniak sprawia, ze mazna ja tez flambirowac 20-30 sek. ale to rada jedynie dla doswiadczonych kucharzy.
Na koniec doprawic sola i pieprzem.

Podawac bezposrednio do spozycia, najlepiej z ziemniakami.

6 DRUKUJ PRZEPIS