19 czerwca 2018

Kalafiorowe burgery

Proste, szybkie i smaczne danie - burgery z kalafiora i komosy ryżowej, jako dodatek do nich owocowo-pikantna salsa.

Składniki na 4 porcje:
  • 100 g komosy ryżowej
  • 1/2  kalafiora
  • 90 g sera górskiego
  • 1 jajko
  • 1 dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka  papryki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia 
Salsa:
  • 1/2 mango
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 pęczka kolendry
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • chili wg. uznania

Komose przeplukac goraca woda, dodac podwójna ilosc wody i szczypte soli, zagotowac i pozostawic na malym ogniu ok. 15 min, az zwiekszy podwójnie swoja objetosc.
Rózyczki kalafiora zagotowac na parze, a w miedzyczasie zetrzec ser i posiekac czosnek i dymke.
Polowe kalafiora i komose drobno zmiksowac, druga polowe kalafiora rozdrobic widelcem i dodac do puree razem z serem, dymka, czosnkiem i jajkiem. Doklanie wymieszac i doprawic galka muszkatolowa, sola, pieprzem i papryka.
Mase podzielic na 8 czesci, z kazdej uformowac burgera i smazyc na zloty kolor.
Mozna je równiez posmarowac oliwa i piec w temp. 175° C  do uzyskania zlotego koloru.

W miedzyczasie przygotowac salse.
Przepolowic ogórka, wydrazyc pestki i pokroic go w kostke.
Mango równiez pokroic w kostke, cebule, chili i kolendre drobno posiekac.
Wszystko wymieszac z sokiem cytryny i miodem, doprawic sola i pieprzem.

Burgery podawac z pikantna salsa, ewentualnie z innymi dodatkami.