Proste, szybkie i smaczne danie - burgery z kalafiora i komosy ryżowej, jako dodatek do nich owocowo-pikantna salsa.
- 100 g komosy ryżowej
 - 1/2 kalafiora
 - 90 g sera górskiego
 - 1 jajko
 - 1 dymka
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 łyżeczka papryki
 - gałka muszkatołowa
 - sól, pieprz
 - olej do smażenia
 
Salsa:
- 1/2 mango
 - 1/2 czerwonej cebuli
 - 1/2 ogórka
 - 1/2 pęczka kolendry
 - sok z 1 cytryny
 - 1 łyżka miodu
 - sól, pieprz
 - chili wg. uznania
 
Komose przeplukac goraca woda, dodac podwójna ilosc wody i szczypte soli, zagotowac i pozostawic na malym ogniu ok. 15 min, az zwiekszy podwójnie swoja objetosc.
Rózyczki kalafiora zagotowac na parze, a w miedzyczasie zetrzec ser i posiekac czosnek i dymke.
Polowe kalafiora i komose drobno zmiksowac, druga polowe kalafiora rozdrobic widelcem i dodac do puree razem z serem, dymka, czosnkiem i jajkiem. Doklanie wymieszac i doprawic galka muszkatolowa, sola, pieprzem i papryka.
Mase podzielic na 8 czesci, z kazdej uformowac burgera i smazyc na zloty kolor.
Mozna je równiez posmarowac oliwa i piec w temp. 175° C  do uzyskania zlotego koloru.
W miedzyczasie przygotowac salse.
Przepolowic ogórka, wydrazyc pestki i pokroic go w kostke.
Mango równiez pokroic w kostke, cebule, chili i kolendre drobno posiekac.
Wszystko wymieszac z sokiem cytryny i miodem, doprawic sola i pieprzem.
Burgery podawac z pikantna salsa, ewentualnie z innymi dodatkami.




