Składniki na 2 porcje:
- 3/4 kg pomidorów
- bazylia
- tymianek
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 25 ml śmietany
- 1,5 łyżki masła
- cukier
- sól, pieprz
- 1 ziemniak (opcjonalnie)
Blendujemy pomidory z bazylia, tymiankiem, czosnkiem, szalotkami, sola, pieprzem i cukrem, a nastepnie wszystko krótko podgrzewamy.
Pomidorowe puree przecedzamy przez wilgotna sciereczke ulozona na sicie, zbierajac caly plyn z puree. Nie nalezy wyciskac plynu, musi on sam przejsc powoli przez wlókna scierki, dlatego cala procedura trwa ok. godziny.
Nastepnie gotowac uzyskany jasny plyn tak dlugo, az zredukuje sie do ok. polowy objetosci.
Dodac smietane i zimne maslo w kawalkach, ale juz po zdjeciu z ognia.
Wedlug uznania mozemy dodac do zupy chipsy ziemniaczane, ze slodkiego lub normalnego ziemniaka.
W tym celu nalezy pokroic go na waskie plastry, posypac dowolnymi przyprawami i piec w temp. 150° C po 10 min. z kazdej strony, przewracajac w momencie, gdy brzegi zaczna sie zawijac.
Pomidory które pozostana po przecedzeniu mozna uzyc do przyrzadzenia sosu pomidorowego lub do tradycyjnej wloskiej bruschetty.