3 listopada 2018

Świąteczny tort korzenny


Skladniki do foremki  Ø 18 cm:
  • BISZKOPT:
  • 3 jajka 
  • 100 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 75 g mąki tortowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g kakao 
  • 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 30 g stopionego masła
  • CONFIT OWOCOWY:
  • 300 g purée morelowego (z owoców z puszki  lub świeżych)
  • 150 g  jagód peruwianskich  zważonych bez osłonki
  • 100 g suszonych moreli
  • 25 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier (opcjonalnie)
  • SYROP DO NASĄCZENIA:
  • 70 g cukru
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 30 ml wody
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • szczypta zmielonej wanilii
  • 1-2 kawałki organicznej skórki pomarańczowej
  • KREM:
  • 330 g bitej śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 120 g mascarpone
  • 150 g  kremu korzennego (gotowego lub domowego - przepis TUTAJ )
  • ½ łyżeczki cynamonu

Natluscic  dno foremki, boki ewentualnie wylozyc papierem do pieczenia.
Oddzielic jajka., rozpuscic maslo, ubic biaka  z cukrem i sola, dodac  delikatnie zóltka. 
Wymieszac make,  make  ziemniaczana, kakao i przyprawę korzenna, dodac ostroznie  do masy  jejecznej.  
Wymieszac  lyzke ciasta ze stopionym maslem i dodac  maslo do  ciasta. 
Wlozyc ciasto do foremki i piec  w  temp 180° C przez ok. 25-30 minut.

Przygotowac mus  z moreli i przelac  do  garnka. 
Pokroic drobno jagody peruwianskie,  suszone  morele i zurawine. 
Dodac owoce (z wyjatkiem zurawin!) do musu z moreli i podgrzac. Gotowac na  malym ogniu przez 5 minut, nastepnie dodac zurawine. 
Wstawic confit przykryty do  lodówki, aby ostygl.

Wlozyc wszystkie składnikii syropu  do rondelka i gotowac  na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.  Zdjac z ognia i pozostawic na kolejne 15 minut.  Nastepnie przecedzic, wlac do  sloika i ostudzic.




Ubic smietane z cukrem.
Wymieszac mascarpone z kremem korzennym i cynamonem i  dodac  bita  smietane.


Przeciac biszkopt dwa razy na 3 równe plastry.
Umiescic pierwszy biszkopt na talerzu i nasaczyc  go pomarańczowym syropem, posmarowac korzennym kremem i polowa owocowego confitu.
Aby owoce nie byly  widoczne z boku, "wstrzyknac" waska obwódke z kremu  jako "granice".
Podobnie postapic  z drugim biszkoptem.
Nasaczyc  trzeci biszkopt syropem i  polozyc na tort nasaczona strona.
Nasmarowac  caly  tort cienka warstwa kremu  i wstawic do lodówki na co najmniej pól godziny. Nastepnie  nalozyc jeszcze raz pozostały  krem.




Udekorowac  jagodami wenezuelskimi, zurawina, kremem i cienka warstwa czekolady. 


Tort smakuje najlepiej jesli postoi przez noc w  lodówce.

2 komentarze:

  1. Cudowny torcik, az czuje ten swiateczny aromat :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje!
      To prawda, jest bardzo aromatyczny :)

      Usuń