3 listopada 2018

Świąteczny tort korzenny

Bardzo smaczny tort o smaku piernika nadziewany  śmietaną z kremem korzennym i konfiturą owocową z moreli, jagód peruwiańskich jagód i żurawiny. Jest bardzo prosty w wykonaniu i chociaż lista składników wydaje się długa, zawiera produkty, które  się powtarzają. 

Skladniki do foremki  Ø 18 cm:

Biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 100 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 75 g mąki tortowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g kakao 
  • 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 30 g stopionego masła
Confit owocowy:
  • 300 g purée morelowego (z owoców z puszki  lub świeżych)
  • 150 g  jagód peruwianskich*  zważonych bez osłonki
  • 100 g suszonych moreli
  • 25 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier (opcjonalnie)
Syrop do nasączenia:
  • 70 g cukru
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 30 ml wody
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • szczypta zmielonej wanilii
  • 1-2 kawałki organicznej skórki pomarańczowej
Krem:
  • 330 g bitej śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 120 g mascarpone
  • 150 g  kremu korzennego** (gotowego lub domowego) 
  • ½ łyżeczki cynamonu

Na wstepie kilka uwag dotyczacych skladników.

*Jagody peruwianskie, zwane  równiez miechunka peruwianska, rodzynkiem brazylijskim czy wisnia peruwianska, sa dostepne  w Polsce, ale  mozna je podobnie  jak morele zastapic  innymi owocami.

**Krem korzenny jest równiez dostepny w sklepach, glównie produkt  firmy Lotus "Biscoff Biscuit Spread", ale bardzo latwo jest zrobic krem domowy, który  ma róznorodne zastosowanie  w kuchni.

Przepis podalam niedawno TUTAJ


Natluscic dno foremki, boki ewentualnie wylozyc papierem do pieczenia.
Oddzielic jajka. rozpuscic maslo, ubic biaka z cukrem i sola, dodac  delikatnie zóltka. 
Wymieszac make, make ziemniaczana, kakao i przyprawę korzenna, dodac ostroznie do masy jejecznej.  
Wymieszac lyzke ciasta ze stopionym maslem i dodac maslo do  ciasta. 
Wlozyc ciasto do foremki i piec w  temp 180° C przez ok. 25-30 minut.


Przygotowac mus z moreli i przelac do garnka. 
Pokroic drobno jagody peruwianskie, suszone morele i zurawine. 
Dodac owoce (z wyjatkiem zurawin!) do musu z moreli i podgrzac. Gotowac na malym ogniu przez 5 minut, nastepnie dodac zurawine. 
Wstawic confit przykryty do  lodówki, aby ostygl.

Wlozyc wszystkie składnikii syropu do rondelka i gotowac na wolnym ogniu przez ok.10 minut. Zdjac z ognia i pozostawic na kolejne 15 minut. Nastepnie przecedzic, wlac do sloika i ostudzic.

Ubic smietane z cukrem. Wymieszac mascarpone z kremem korzennym i cynamonem i dodac bita smietane.

Przeciac biszkopt dwa razy na 3 równe plastry.
Umiescic pierwszy biszkopt na talerzu i nasaczyc go pomarańczowym syropem, posmarowac korzennym kremem i polowa owocowego confitu.
Aby owoce nie byly widoczne z boku, "wstrzyknac" waska obwódke z kremu  jako "granice".
Podobnie postapic z drugim biszkoptem.
Nasaczyc trzeci biszkopt syropem i polozyc na tort nasaczona strona.
Posmarowac caly tort cienka warstwa kremu i wstawic do lodówki na co najmniej pól godziny. Nastepnie nalozyc jeszcze raz pozostały  krem.
Udekorowac  jagodami peruwianskimi, zurawina, kremem i cienka warstwa czekolady. 
Tort smakuje najlepiej jesli postoi przez noc w  lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz