- DAKTYLOWO - ORZECHOWE:
- 75 g suszonych daktyli (bez pestek!)
- 40 gramów orzechów włoskich
- 1 łyżeczka kakao
- JABŁKOWO - NERKOWCOWE:
- 75 g suszonych jabłek
- 35 g orzechów nerkowca
- szczypta cynamonu
- ŚLIWKOWO - ORZECHOWE:
- 75 g suszonych śliwek
- 35 g orzechów laskowych
- 20 g wiórkówków kokosowych
- MORELOWO - MIGDAŁOWE:
- 75 g suszonych moreli
- 35 g migdałów
- szczypta startej laski wanilii
PRALINY DAKTYLOWO - ORZECHOWE Z KAKAO:
Daktyle bez pestek, orzechy wloskie i kakao drobno posiekac w blenderze. Uformowac z masy kulki.
Z tej ilosci powstaje ok. 10-12 pralinek.
PRALINY JABŁKOWO - NERKOWCOWE Z CYNAMONEM:
Jablka, orzechy nerkowca i cynamon posiekac drobno w blenderze.
Uformowac z masy kulki.
Z tej ilosci powstaje ok. 10-12 pralinek.
PRALINY ŚLIWKOWO - ORZECHOWE Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI:
Sliwki i orzechy laskowe posiekac drobno w blenderze.
Uformowac z masy kulki i obtoczyc w wiórkach kokosowych.
Z tej ilosci powstaje ok.10-12 pralinek.
PRALINY MORELOWO - MIGDAŁOWE Z WANILIĄ:
Morele, migdaly i starta laske wanilii posiekac drobno w blenderze. Uformowac z masy kulki.
Z tej ilosci powstaje ok.10-12 pralinek.
Nastepnie wlozyc gotowe praliny do lodówki na kilka godzin, aby stwardnialy.
Mozna je tez udekorowac, uzylam do tego nasiona chia, jagody goji, żurawine i posiekane orzechy, ale w tym wypadku fantazja nie zna granic i mozna je udekorowac wedlug wlasnego smaku.
Gotowe praliny przechowuja sie w lodówce przez około 4-5 dni, ale mozna je równiez zamrozic.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz