5 listopada 2018

Świąteczne praliny

Jak pogodzić zdrowe jedzenie ze świątecznymi smakołykami? Świąteczne praliny ze składników, które i tak kupujemy na święta (np. suszone owoce i orzechy) powstają w oka mgnieniu i doskonale smakują nawet bez czekolady.

  • DAKTYLOWO - ORZECHOWE:
  • 75 g suszonych daktyli (bez pestek!)
  • 40 gramów orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka kakao
  • JABŁKOWO - NERKOWCOWE:
  • 75 g suszonych jabłek
  • 35 g orzechów nerkowca
  • szczypta cynamonu
  • ŚLIWKOWO - ORZECHOWE:
  • 75 g suszonych śliwek
  • 35 g orzechów laskowych
  • 20 g wiórkówków kokosowych
  • MORELOWO - MIGDAŁOWE:
  • 75 g suszonych moreli
  • 35 g migdałów
  • szczypta  startej laski wanilii

PRALINY DAKTYLOWO - ORZECHOWE Z KAKAO:
Daktyle  bez pestek, orzechy wloskie  i kakao  drobno posiekac w blenderze. Uformowac z masy kulki.
Z tej ilosci powstaje ok. 10-12 pralinek.

PRALINY JABŁKOWO - NERKOWCOWE  Z CYNAMONEM:
Jablka, orzechy nerkowca i cynamon posiekac  drobno w blenderze.
Uformowac z masy kulki.
Z tej ilosci powstaje ok. 10-12 pralinek.

PRALINY ŚLIWKOWO - ORZECHOWE Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI:
Sliwki i orzechy  laskowe posiekac drobno w blenderze.
Uformowac z masy kulki i obtoczyc w wiórkach kokosowych.
Z tej ilosci powstaje ok.10-12 pralinek.

PRALINY MORELOWO - MIGDAŁOWE Z WANILIĄ:
Morele, migdaly i starta laske wanilii posiekac drobno w  blenderze. Uformowac z masy kulki.
Z tej ilosci powstaje ok.10-12 pralinek.

Nastepnie wlozyc gotowe praliny do lodówki na kilka godzin, aby stwardnialy.

Mozna je tez udekorowac, uzylam do tego nasiona chia, jagody goji, żurawine i posiekane orzechy, ale w tym wypadku fantazja nie zna granic i mozna je udekorowac wedlug wlasnego smaku.
Gotowe praliny przechowuja sie w lodówce przez około 4-5 dni, ale mozna je równiez zamrozic.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz