W
naszej rodzinie od ponad 100 lat na każdą Wigilię jest przygotowywany czysty
barszcz według przepisu mojej prababci, który jest pyszny i smakuje nie tylko
tradycyjnie z uszkami, ale i po prostu do picia, gdyż ma smak wina. Jesteśmy
tak „rozpieszczeni” tym wyjątkowym smakiem, że nie wyobrażamy sobie barszczu z
warzywami czy grzybami.
- 2-2,5 kg buraków
- 1 litr wody
- 1 cebula
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6-8 ziaren czarnego pieprzu
- 2-3 goździki
- 4-6 łyżek domowego octu ze śliwek w occie
- sól, cukier
Tajemnica
tego niezwyklego smaku polega na spelnieniu 3 warunków.
1
Proporcje. Barszcz musi byc bardzo esencjonalny, tak wiec na 1
litr wody bierzemy 2-2,5 kg buraków.
2 Zakwaszany jest domowym octem ze sliwek w occie, co nie tylko dodaje mu wyjatkowego smaku, ale i niepowtarzalnego koloru. Mozna oczywiscie uzyc innego octu, ale wtedy bedzie juz mial zupelnie inny smak.
3. Musi byc przyrzadzony co najmniej 2 dni przed spozyciem, aby nabral specyficznego smaku po tym, gdy wszystkie przyprawy sie przegryza.
Samo przyrzadzenie nie odbiega od tradycyjnego gotowania barszczu,. Obieramy buraki, kroimy, zalewamy woda, dodajemy przepolowiona cebule i przyprawy. Trzymamy na duzym ogniu do zagotowania, nastepnie pozostawiamy na bardzo malym ogniu ok. 15 minut, aby naciagnal. Po ostygnieciu odstawiamy w chlodne miejsce na 2 dni. przed spozyciem delikatnie podgrzewamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Po 2 dniach barszcz osiaga tak dobry smak, ze czysty nadaje sie do picia nawet na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz