6 listopada 2018

Wigilijny barszcz prababci

W naszej rodzinie od ponad 100 lat na każdą Wigilię jest przygotowywany czysty barszcz według przepisu mojej prababci, który jest pyszny i smakuje nie tylko tradycyjnie z uszkami, ale i po prostu do picia, gdyż ma smak wina. Jesteśmy tak „rozpieszczeni” tym wyjątkowym smakiem, że nie wyobrażamy sobie barszczu z warzywami czy grzybami.

 

Składniki na 1 litr barszczu:          

  • 2-2,5  kg  buraków 
  • 1 litr wody               
  • 1 cebula
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6-8 ziaren czarnego pieprzu
  • 2-3 goździki
  • 4-6 łyżek domowego octu  ze śliwek w occie
  • sól, cukier

Tajemnica tego niezwyklego smaku polega na spelnieniu 3 warunków.

1 Proporcje.  Barszcz  musi byc bardzo esencjonalny, tak wiec na 1 litr  wody bierzemy 2-2,5 kg  buraków.

2 Zakwaszany jest  domowym octem ze  sliwek w  occie,  co nie tylko dodaje mu wyjatkowego smaku, ale i niepowtarzalnego koloru. Mozna oczywiscie uzyc innego octu, ale  wtedy bedzie juz mial zupelnie inny  smak.

3. Musi byc przyrzadzony co najmniej 2 dni przed spozyciem, aby nabral specyficznego smaku po tym, gdy wszystkie przyprawy sie przegryza.


Samo przyrzadzenie nie odbiega od tradycyjnego gotowania barszczu,. Obieramy buraki, kroimy, zalewamy woda, dodajemy przepolowiona  cebule i przyprawy. Trzymamy na duzym ogniu do zagotowania, nastepnie pozostawiamy na bardzo malym ogniu ok. 15 minut, aby  naciagnal. Po ostygnieciu odstawiamy w chlodne miejsce na 2 dni. przed spozyciem delikatnie podgrzewamy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.

Po 2 dniach barszcz osiaga tak dobry smak, ze  czysty nadaje  sie  do picia nawet na zimno.

6 DRUKUJ PRZEPIS


Danie Dnia na Smakerze 21.12.2018 TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz