Trochę inaczej pieczone jabłko, otoczone warstwą orzechów i
nadziewane marcepanem, podawane z sosem piernikowym. Idealny deser nie tylko na
świąteczny stół.
- 5 jabłek
- 75 g masła
- 100 g mielonych orzechów
- 75 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 125 g marcepanu
- 3 laski cynamonu
Sos piernikowy:
- 300 ml mleka
- 200 ml śmietany
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 żółtka
- 10 g skrobi
Rozpuscic maslo, zmielic orzechy i wymieszac je z cynamonem i cukrem.
Zanurzyc jablka w plynnym masle, obtoczyc je orzechami i umieścić w foremce.
Ugniesc pozostale orzechy z marcepanem, podzielic mase na 5 porcji i uformowac waskie rolki. Wypelnic nimi jablka i wetknac w mase marcepanowa pól laski cynamonu.
Piec w temperaturze 180 ° C przez okolo 45 minut.
Wymieszac wszystkie skladniki w garnku i podgrzac na srednim ogniu przez około 5-7 minut caly czas mieszajac, az sos zgestnieje.
Przecedzic przez sitko i odstawic do ostygniecia.
Cieple pieczone jablka podawac z zimnym sosem piernikowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz