8 listopada 2018

Orzechowe jablko z sosem piernikowym

Trochę inaczej pieczone jabłko, otoczone warstwą orzechów i nadziewane marcepanem, podawane z sosem piernikowym. Idealny deser nie tylko na świąteczny stół.

Składniki na 5 jabłek:
  • 5 jabłek
  • 75 g masła
  • 100 g mielonych orzechów
  • 75 g cukru
  • 1/2  łyżeczki cynamonu
  • 125 g marcepanu
  • 3 laski cynamonu
Sos piernikowy:
  • 300 ml mleka
  • 200 ml śmietany
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 żółtka
  • 10 g skrobi

Obrac jablka i usunac gniazda nasienne. 
Rozpuscic maslo, zmielic orzechy i wymieszac je  z cynamonem i cukrem. 
Zanurzyc jablka w plynnym masle, obtoczyc je orzechami i umieścić  w foremce.


Ugniesc pozostale orzechy  z marcepanem, podzielic  mase na 5 porcji i uformowac waskie rolki. Wypelnic nimi jablka i wetknac  w mase marcepanowa pól laski cynamonu.
Piec w temperaturze 180 ° C przez okolo 45 minut.

Wymieszac wszystkie skladniki w garnku i podgrzac na srednim ogniu przez około 5-7 minut caly czas mieszajac, az sos zgestnieje. 
Przecedzic przez sitko i odstawic do ostygniecia.

Cieple pieczone jablka podawac z zimnym sosem piernikowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz