1 listopada 2018

Pasztet rybny

Doskonały i bardzo prosty pasztet rybny nie tylko na wigilijny stół. Smakuje zawsze, ale prezentuje się lepiej jeśli zastosujemy ryby w różnych kolorach. U mnie raki rzeczne są bardzo popularne i są dostępne w każdym sklepie rybnym, ale można także użyć krewetek lub nawet z nich całkiem zrezygnować. Można także użyć foremek o innych kształtach i dowolnie ułożyć warstwy - w tym wypadku fantazja nie zna granic.

Skladniki na 10 porcji:
  • 1 filet z łososia
  • 1 filet z okonia
  • plastry wędzonego łososia ( ilosc zalezy  od wielkosci foremki)
  • garść raków rzecznych lub krewetek
  • garść pistacji
  • 200 ml śmietany kremowej
  • 2 białka 
  • koper
  • sól, pieprz

Posiekac filet z lososia i zblendowac z 1 bialkiem i odrobina smietany.
Tak samo postepowac z filetem okonia, a nastepnie wlozyc dwie  masy do lodówki na 30 minut. 
Ponownie zblendowac dodajac 2 lyzki smietany do kazdej masy i powtórzyć tak 3 razy, aż 500 g masy rybnej bedzie zawierac około 200 ml smietany. Jeśli smietana zostanie dodana od razu, wówczas masa nie bedzie kremowa po upieczeniu.
Obydwie masy doprawiamy sola i pieprzem, do bialej dodajemy jeszcze koper.
Natluszczona foremke wykladamy pistacjami i plastrami wedzonego lososia i wkladamy do niej kolejne warstwy rybne  wg. uznania, srodkowa warstwe wypelniamy miesem raków  lub krewetkami.
Piec w kapieli wodnej w piekarniku (160° C) przez ok.60 minut. Po wyjeciu przycisnac wierzch deseczka z ciezarem az do nastepnego dnia, aby paszet pozostal zwarty. 

Podajemy na zimno lub lekko cieply.

Inna wersja z innej  foremki.

2 komentarze: