Skladniki na 10 porcji:
- 1 filet z łososia
- 1 filet z okonia
- plastry wędzonego łososia ( ilosc zalezy od wielkosci foremki)
- garść raków rzecznych lub krewetek
- garść pistacji
- 200 ml śmietany kremowej
- 2 białka
- koper
- sól, pieprz
Posiekac filet z lososia i zblendowac z 1 bialkiem i odrobina smietany.
Tak samo postepowac z filetem okonia, a nastepnie wlozyc dwie masy do lodówki na 30 minut.
Ponownie zblendowac dodajac 2 lyzki smietany do kazdej masy i powtórzyć tak 3 razy, aż 500 g masy rybnej bedzie zawierac około 200 ml smietany. Jeśli smietana zostanie dodana od razu, wówczas masa nie bedzie kremowa po upieczeniu.
Obydwie masy doprawiamy sola i pieprzem, do bialej dodajemy jeszcze koper.
Natluszczona foremke wykladamy pistacjami i plastrami wedzonego lososia i wkladamy do niej kolejne warstwy rybne wg. uznania, srodkowa warstwe wypelniamy miesem raków lub krewetkami.
Piec w kapieli wodnej w piekarniku (160° C) przez ok.60 minut. Po wyjeciu przycisnac wierzch deseczka z ciezarem az do nastepnego dnia, aby paszet pozostal zwarty.
Podajemy na zimno lub lekko cieply.
Inna wersja z innej foremki.
Ale cudny! Takie frykasy robię na Wielkanoc, zapiszę sobie ten przepis!
OdpowiedzUsuńGoraco polecam!
Usuń