4 listopada 2018

Domowe praliny

Po upieczeniu korzennego tortu pozostało trochę białej czekolady i żurawiny. W ciągu kilku minut  powstały z nich pyszne praliny, które ozdobnie zapakowane nadają się również na prezenty. Jeśli nie mamy specjalnych foremek na praliny, można wykorzystać pojemniki na kostki lodu.

Składniki na 37 pralin:


  • 450 g białej czekolady
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 30 g tłuszczu kokosowego
  • 4 łyżki  likworu wiśniowego lub innego alkoholu







Pokroic zurawine na male kawalki, dodac likwor wisniowy, dobrze wymieszac i odstawic na 30 minut. 
Jesli wolimy wersje bezalkoholowa, mozna namoczyc zurawine w  wodzie z kilkoma kroplami aromatu rumowego.

Pokroic czekolade na małe kawalki i roztopic polowe w kapieli wodnej na malym ogniu (do max.40° C). Mieszac od czasu do czasu. 
Gdy czekolada sie rozpusci, wyjac naczynie z kapieli wodnej, dodac pozostala czekolade z tluszczem kokosowym i mieszajac rozpuscic  wszystko az do powstania gladkiej masy. 
Do napelniania foremek pralinowych idealna jest temperatura 25-26 ° C.

Wlac po1 lyzeczce masy czekoladowej do foremek pralinowych lub  pojemników do kostek lodu, dodac 1/2 lyzeczki zurawiny i wypelnic reszte foremki pozostala masa czekoladowa. 
Opcjonalnie mozna przed wypelnieniem foremek wymieszac zurawine z masa czekoladowa, ale wtedy zurawina bedzie w pralinie bardziej widoczna.
Gdy cała foremka zostanie wypełniona, usunac nadmiar masy czekoladowej szpachelka lub skrobakiem do ciasta, aby dno praliny  pozostalo równe i gladkie.

Wypelnione foremki wstawic do zamrażarki na 15 minut, a nastepnie na około 1 godz. do lodówki.
Po wyjeciu pralin z formy można je ozdobic czekolada.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz