Delikatne
ciasteczka na bazie białka, bez mąki, którą zastępują mielone migdały i orzechy
laskowe. Prawdziwy przysmak na święta
Składniki na 50 ciasteczek:
- 3 białka
- 300 g cukru pudru
- szczypta soli morskiej
- 200 g mielonych orzechów laskowych
- 300 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki likieru migdałowego lub aromat migdałowy
Ubic bialka, dodac do nich cukier i ubijac jeszcze chwile, do momentu, az masa bedzie blyszczaca. Odlozyc 2-3 lyzki. a reszte wymieszac z orzechami laskowymi, migdalami, cynamonem i sola, az powstanie geste ciasto. Wlozyc ciasto do lodówki na 10-15 minut, nastepnie je rozwalkowac i wyciac gwiazdki. Ciasto jest lepiace, dlatego nalezy posypac powierzchnie do walkowania cukrem pudrem. Foremke do wwycinania gwiazdek równiez maczac czesto w cukrze pudrze. Nastepnie posmarowac gwiazdki odlozona masa bialkowa i piec je na najnizszej szynie w temp. 120° C ok.15 minut, nastepnie zmniejszyc temperature do 100° C i piec dalsze 25 minut. Opcjonalnie mozna piec 15 minut w temp. 150° C
Ciasteczka
po upieczeniu sa bardzo miekkie, ale twardnieja po ostudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz