2 listopada 2018

Krem korzenny

Krem o smaku ciasteczek korzennych to nie tylko smaczne smarowidło  do pieczywa, ale nadaje się również do ciast, tortów, deserów, naleśników, a nawet sałatek. Opcjonalnie można również dodać bakalie lub mielone orzechy. Szczególnie niezbędny w okresie świątecznym.


Skladniki na 2 słoiki po 200 ml:
  • 150 g herbatników korzennych
  • 100 ml słodkiego skondensowanego mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 90 g białej czekolady
  • 40 g miękkiego masła
  • cukier lub koncentrat waniliowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej  
  • szczypta mielonych goździków

Zmielic bardzo  drobno herbatniki.

Podgrzac skondensowane mleko z maslem, pokruszona czekolada, cukrem, miodem i wanilia do momentu, az maslo  calkiem sie roztopi. 
Dodac przyprawy i mielone herbatniki i wszystko dokladnie  wymieszac.


Szybko przelac do sloików, ostudzic bez przykrywki i  przechowywac szczelnie zamkniete w  lodówce. 
Wyjmowac z lodówki 10 minut przed uzyciem, aby masa zmiekla. 
W ozdobnych sloiczkach doskonale nadaje sie na prezenty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz