Krem o smaku ciasteczek korzennych to nie tylko smaczne smarowidło do pieczywa, ale nadaje się również do ciast, tortów, deserów, naleśników, a nawet sałatek. Opcjonalnie można również dodać bakalie lub mielone orzechy. Szczególnie niezbędny w okresie świątecznym.
- 150 g herbatników korzennych
- 100 ml słodkiego skondensowanego mleka
- 1 łyżka miodu
- 30 g cukru trzcinowego
- 90 g białej czekolady
- 40 g miękkiego masła
- cukier lub koncentrat waniliowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
- szczypta mielonych goździków
Zmielic bardzo drobno herbatniki.
Podgrzac skondensowane mleko z maslem, pokruszona czekolada, cukrem, miodem i wanilia do momentu, az maslo calkiem sie roztopi.
Dodac przyprawy i mielone herbatniki i wszystko dokladnie wymieszac.
Dodac przyprawy i mielone herbatniki i wszystko dokladnie wymieszac.
Szybko przelac do sloików, ostudzic bez przykrywki i przechowywac szczelnie zamkniete w lodówce.
Wyjmowac z lodówki 10 minut przed uzyciem, aby masa zmiekla.
W ozdobnych sloiczkach doskonale nadaje sie na prezenty.
Wyjmowac z lodówki 10 minut przed uzyciem, aby masa zmiekla.
W ozdobnych sloiczkach doskonale nadaje sie na prezenty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz