Doskonaly i bardzo prosty krem czosnkowy, powstaje w przeciagu kilku minut. W tych proporcjach jest bardzo lagodny, wielbiciele czosnku moga uzyc wiecej zabków.
Składniki:
- 1 pojemnik serka śmietankowgo
- 1 pojemnik kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól ziołowa
- pieprz
- 1 łyżka octu winnego lub owocowego
Obrac czosnek i przecisnac przez praske. Nastepnie dodac wszystkie pozostale skladniki i wymieszac trzepaczka do uzyskania jednolitej masy. Odstawic do lodówki na kilka godzin.
Krem czosnkowy jest doskonaly jako dip, dodatek do greckich i innych dan, do grilla i do wielu innych potraw.
Bardzo łagodny ten kremik. My to robimy taki "na wampiry" :-D
OdpowiedzUsuńDomowe potrawy maja te zalete, ze mozemy je doprawic wg. wlasnego smaku, szczególnie wtedy, gdy jeszcze wychodzimy z domu :)
Usuń