Zupa ta nie wymaga dużo pracy ani czasu - a do tego jest tania i zawiera niewiele składników. Maślanka sprawia, że zupa jest bardzo lekka i prawie orzeźwiająca. Można do niej dodać zamiast fasoli mrożoną kolorową mieszankę warzyw, a zamiast ziemniaków bataty - we wszystkich wariantach efekt bedzie zadawalający.
- 8 średnich ziemniaków
- 400 ml bulionu warzywnego
- 300 ml śmietany
- 600 g mrożonej fasolki szparagowej
- 800 ml maślanki
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól, pieprz
Ziemniaki obrac, umyc i pokroic w drobna kostke.
Podgrzac bulion i gotowac w nim pokrojone w kostke ziemniaki do miekkosci, a nastepnie lekko rozgniesc tluczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodac smietane.
Nastepnie dodac fasole i gotowac przez kolejne 5 minut. Lekko ostudzic zupe a następnie dodac maslanke.
Doprawic octem, sola i pieprzem i krótko podgrzac, ale nie doprowadzic do wrzenia – inaczej moze sie zwazyc.
Oryginalne i pyszne połączenie składników. Z przyjemnością spróbuję takiej zupy :)
OdpowiedzUsuńNadmiar maslanki byl powodem powstania tego pomyslu, smak poczatkowo niecodzienny, stal sie wkrótce moim ulubionym:) Najbardziej lubie wersje z batatami.
UsuńMarylko, Babcia Bronia mogłaby wymyślić taki przepis! Tylko, że pewnie byłoby tam inne warzywo, bo fasolki nie uprawiała. Super!
OdpowiedzUsuńJa nie mam wyboru, bo wszystko kupuje :) Ale robilam juz ja z innymi warzywami - rosolowymi, z cukinia, z batatami zamiast ziemniaków. Kazda wersja jest inna w smaku, ale wszystkie sa doskonale.
Usuń