Połączenie ogórków i buraków świetnie sprawdza się w sałatce śledziowej, ale chciałam spróbować tej konstelacji w innym zestawie. Na pierwszy ogień poszły jajka i był to od razu strzał w dziesiątkę. Rezultatem była delikatna, smaczna sałatka, której wygląd może nie jest zachwycający, ale smak jak najbardziej.
- 4 jajka
- 2 ugotowane buraki
- 4 ogórki konserwowe
- 4 łyżki delikatnego majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki płynu z ogórków
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Nakluc okragly koniec kazdego jajka. Wlozyc je do garnka i wlac wystarczajaca ilosc wody, az beda calkiem przykryte. Zagotowac wode pod przykryciem, wylaczyc kuchenke i odstawic jajka na ok.15 minut. Po15 mnutach wylac goraca wode, ostudzic jajka pod strumieniem zimnej wody lub w misce z kostkami lodu, nastepnie je obrac i pokroic na kawalki.
W miedzyczasie pokroic ugotowane buraki w drobną 5-milimetrowa kostke, a ogórki pokroic wzdluz na cwiartki a nastepnie równiez w drobna kostke.
Pokrojone buraki, ogórki i jajka przelozyc do wiekszej miski, majonez wymieszac ze smietana i plynem z ogórków, doprawic cukrem, sola i pieprzem i polaczyc ze wszystkimi skladnikami. Salatke mozna spozywac bezposrednio po przygotowaniu lub odstawic do lodówki aby naciagnela, wtedy smakuje jeszcze lepiej.
Ten rodzaj salatki smakuje nie tylko jako dodatek, ale i na ciemnym chlebie.
Przeanalizowałam sobie dokładnie ten przepis jeszcze raz. Super jest takie prowadzenie krok po kroku, a zdjęcia są same w sobie piękne. Najfajniejsze to z rybkami z lodu pływającymi wśród jajek :-)
OdpowiedzUsuńCzasami sa gwiazdki, kulki albo koniki morskie :)
Usuń