14 maja 2021

Warzywne curry z szafranowymi ziemniakami

Warzywne curry o egzotycznym aromacie i smaku to danie, które ma same zalety. Kolorowe, smaczne, łatwe, szybkie i zdrowe. Za każdym razem odkrywamy to danie na nowo, gdyż praktycznie można do niego użyć wszystkich warzyw jakie mamy pod ręką. Egzotyczne przyprawy i ostra papryczka chili tworzą lekko owocowo-pikantną nutkę. Kto chce, może oczywiście dodać drób lub inne mięso, mleko kokosowe lub inne dodatki, tutaj wyobraźnia nie zna granic, ale naszym faworytem jest bezmięsne curry, doprawione sokiem z pomarańczy i limonki oraz domowym bulionem. Tym razem dodatkiem do tego dania było puree ziemniaczane z lekką  szafranową nutką i kurkumą, które nie tylko dodały smaku, ale i koloru.  

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kawałek imbiru
  • 3 szalotki
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 główka młodego czosnku
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka curry w proszku lub pasty
  • 1/2  łyżki kurkumy
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cukinie
  • 3 małe zielone papryczki
  • 2 jasnozielone spiczaste papryczki
  • 1 duża bulwa kopru włoskiego
  • 1 średnia główka brokułów
  • 1 l soku pomarańczowego
  • 1 organiczna pomarańcza
  • 1 organiczna limonka
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól, cukier
Szafranowe ziemniaki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,1 g szafranu
  • oliwa z oliwek
  • sól

Obrac imbir i drobno posiekac. Chili wydrazyc i pokroic w cienkie paski. Szalotki obrac i pokroic w plastry. Warzywa oczyscic i pokroic na wieksze kawalki. Usunac rdzenie z papryki i cukinii. Podzielic brokuly na rózyczki i odciac szypulke kopru wloskiego. Oczyscic owoce cytrusowe i zetrzec skórke. Przekroic czosnek na pól.
Na duzej patelni rozgrzac maslo klarowane i odrobine oleju rzepakowego. Podsmazyc w nim chili, imbir i szalotke. Dodac curry i kurkume i lekko podsmazyc dla uzyskania lepszego aromatu. Dodac papryke, koper wloski, cukinie i czosnek. Doprawic sola i odrobina cukru.

Wlac do warzyw sok pomaranczowy i sok z pomaranczy, z której starlismy skórke i dusic warzywa przez 2-3 minuty. Dodac bulion i ponownie dusic wszystkie skladniki przez ok. 5 minut. Doprawic skórka pomaranczy i limonki. 
W tym samym czasie rózyczki brokulu blanszujemy przez około 1 minute, nastepnie odsaczamy i smazymy na masle klarowanym i oleju rzepakowym. Maja bardzo krótki czas gotowania dlatego mieszamy je z reszta warzyw dopiero na koncu. Doprawic curry sokiem z limonki.

Ziemniaki obrac i pokroic na kawalki. Podgrzac osolona wode z odrobina oleju z oliwek i zagotowac w niej ziemniaki. Po odcedzeniu zebrac 2-3 lyzki wody z gotowania ziemniaków. Wlozyc nitki szafranu do miski lub mozdzierza z woda z gotowania ziemniaków i delikatnie zetrzec, nastepnie dodac do ziemniaków razem z kurkuma. Zmiazdzyc ziemniaki na puree, wymieszac i doprawic sokiem z limonki i ewentualnie sola.

Warzywne curry podajemy z szafranowymi ziemniakami, kto woli moze zastapic ziemniaki ryzem.

2 komentarze:

  1. Przypomniałaś mi, że mam przepis na warzywne, żółte curry do opublikowania. Eee, w sumie to była tam jakaś chabaninka, bo przecież H&C to zagorzali mięsożercy i często sarkają, że same warzywa "no, zdrowe, zdrowe, ale GDZIE MIĘSUNIO!?" Dawno nie siedziałam na blogach i teraz mam trochę czasu (bo ogarnęłam te stosy ogórków, cukinii i patisonów), więc się relaksuje przy Twoich wpisach :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz gdzies pisalam, jak sie ciesze, ze jestes :)
      Ta niedziela zaczela sie od pieknej niespodzianki :)

      Usuń