Warzywne curry o egzotycznym aromacie i smaku to danie, które ma same zalety. Kolorowe, smaczne, łatwe, szybkie i zdrowe. Za każdym razem odkrywamy to danie na nowo, gdyż praktycznie można do niego użyć wszystkich warzyw jakie mamy pod ręką. Egzotyczne przyprawy i ostra papryczka chili tworzą lekko owocowo-pikantną nutkę. Kto chce, może oczywiście dodać drób lub inne mięso, mleko kokosowe lub inne dodatki, tutaj wyobraźnia nie zna granic, ale naszym faworytem jest bezmięsne curry, doprawione sokiem z pomarańczy i limonki oraz domowym bulionem. Tym razem dodatkiem do tego dania było puree ziemniaczane z lekką szafranową nutką i kurkumą, które nie tylko dodały smaku, ale i koloru.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kawałek imbiru
- 3 szalotki
- 1 ostra papryczka chili
- 1 główka młodego czosnku
- olej rzepakowy
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka curry w proszku lub pasty
- 1/2 łyżki kurkumy
- 2 czerwone papryki
- 2 cukinie
- 3 małe zielone papryczki
- 2 jasnozielone spiczaste papryczki
- 1 duża bulwa kopru włoskiego
- 1 średnia główka brokułów
- 1 l soku pomarańczowego
- 1 organiczna pomarańcza
- 1 organiczna limonka
- 1 l bulionu warzywnego
- sól, cukier
Szafranowe ziemniaki:
Obrac imbir i drobno posiekac. Chili wydrazyc i pokroic w cienkie paski. Szalotki obrac i pokroic w plastry. Warzywa oczyscic i pokroic na wieksze kawalki. Usunac rdzenie z papryki i cukinii. Podzielic brokuly na rózyczki i odciac szypulke kopru wloskiego. Oczyscic owoce cytrusowe i zetrzec skórke. Przekroic czosnek na pól.
Na duzej patelni rozgrzac maslo klarowane i odrobine oleju rzepakowego. Podsmazyc w nim chili, imbir i szalotke. Dodac curry i kurkume i lekko podsmazyc dla uzyskania lepszego aromatu. Dodac papryke, koper wloski, cukinie i czosnek. Doprawic sola i odrobina cukru.
Wlac do warzyw sok pomaranczowy i sok z pomaranczy, z której starlismy skórke i dusic warzywa przez 2-3 minuty. Dodac bulion i ponownie dusic wszystkie skladniki przez ok. 5 minut. Doprawic skórka pomaranczy i limonki.
W tym samym czasie rózyczki brokulu blanszujemy przez około 1 minute, nastepnie odsaczamy i smazymy na masle klarowanym i oleju rzepakowym. Maja bardzo krótki czas gotowania dlatego mieszamy je z reszta warzyw dopiero na koncu. Doprawic curry sokiem z limonki.
Ziemniaki obrac i pokroic na kawalki. Podgrzac osolona wode z odrobina oleju z oliwek i zagotowac w niej ziemniaki. Po odcedzeniu zebrac 2-3 lyzki wody z gotowania ziemniaków. Wlozyc nitki szafranu do miski lub mozdzierza z woda z gotowania ziemniaków i delikatnie zetrzec, nastepnie dodac do ziemniaków razem z kurkuma. Zmiazdzyc ziemniaki na puree, wymieszac i doprawic sokiem z limonki i ewentualnie sola.
Warzywne curry podajemy z szafranowymi ziemniakami, kto woli moze zastapic ziemniaki ryzem.
Przypomniałaś mi, że mam przepis na warzywne, żółte curry do opublikowania. Eee, w sumie to była tam jakaś chabaninka, bo przecież H&C to zagorzali mięsożercy i często sarkają, że same warzywa "no, zdrowe, zdrowe, ale GDZIE MIĘSUNIO!?" Dawno nie siedziałam na blogach i teraz mam trochę czasu (bo ogarnęłam te stosy ogórków, cukinii i patisonów), więc się relaksuje przy Twoich wpisach :-)
OdpowiedzUsuńJuz gdzies pisalam, jak sie ciesze, ze jestes :)
UsuńTa niedziela zaczela sie od pieknej niespodzianki :)