Ten przepis nadaje się nie tylko na pyszny, wytrawny tort, ale również na 3 rodzaje sałatek, które osobno są świetnym dodatkiem do pieczywa, a w torcie stanowią 3 smaczne kremowe warstwy - łososiową, buraczaną i jajeczną. Idealne danie dla gości, jako przekąska lub po prostu nietuzinkowa kolacja.
Składniki na 4 porcje:- 12 kromek tostów
- 250 g wędzonego łososia
- 5 jajek, ugotowanych na twardo i obranych
- 200 g gotowanych buraków
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki szczypiorku
- 3 łyżki ziarnistej musztardy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 150 g serka śmietankowego
- 150 g majonezu
- olej
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 2 ogórki
- natka pietruszki (do dekoracji)
- kilka plasterków łososia (do dekoracji)
Piec 12 kromek tostów w piekarniku przez ok.10-15 minut w temp.170° C (termoobieg), nastepnie odciac brzegi.
Pokroic wedzonego lososia na drobne kawalki i przelozyc do miski. Dodac posiekana cebule, natke pietruszki, olej i sok z cytryny i wszystko razem wymieszac. Doprawic sola i pieprzem.
Ulozyc 4 tosty obok siebie tak, aby tworzyly kwadrat, posmarowac je kremem lososiowym i ulozyc na wierzchu kolejne 4 kromki tostów.
Za pomoca krajalnicy do jajek pokroic buraki na male kostki i umiescic je w misce. Dodac majonez, serek i sok z cytryny i wszystko razem wymieszac. Posmarowac tosty kremem buraczanym i ulozyc na wierzchu kolejne 4 tosty.
Na koniec przygotowujemy jajeczna warstwe kremowa. Jajka kroimy na male kawalki i wkladamy do miski z majonezem, posiekanym szczypiorkiem i ziarnista musztarda. Mieszamy wszystko razem i smarujemy kremem wierzch tortu. Boki tortu smarujemy reszta serka smietankowego.
Ogórki obieramy wzdluz na cienkie paski obieraczka do ziemniaków i przykrywamy nimi caly tort.
Tort udekorowac plastrami lososia, cebula i natka pietruszki i wstawic do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Tosty w polaczeniu z lososiem, serkiem smietankowym i dwiema salatkami sa soczysta i smaczna uczta dla podniebienia.
Danie Dnia na Smakerze 29.08.2021 TUTAJ
Ach, jak to pięknie wygląda! I mam wszystkie składniki, a w każdym razie w miasteczku będą! Postaram się zrobić to cudo, bo na pewno jest tak smaczne, jak apetycznie wygląda. W końcu i małżon musi mieć jakieś pozytywne bodźcowanie, bo ostatnio ciągle lecimy na barszczu albo na młodych ziemniakach. Albo na cukinii w milionie odsłon :-D
OdpowiedzUsuńP.S. A skąd była Babcia? czy nie czasem ze wschodniej Polski? A Dziadziu - kochany! Mój dziadziu od BB już nie żył, kiedy zaczęłyśmy razem gotować czy piec :-(
Moi dziadkowie byli z centralnej Polski, jakies 40 km od Warszawy, byli to dziadkowie ze strony taty, moja mama pochodzila z Konstancina, to jeszcze blizej Warszawy, zyla tam jej rodzina od kilku pokolen, niestety dziadków nigdy nie poznalam, zmarli zanim sie urodzilam. Od kiedy poznaje przepisy z róznych czesci Polski, widze, ze sa duze róznice, a przede wszystkim rózne obce wplywy, np. kuchnia slaska jest podobna do niemieckiej. To jest fascynujace zjawisko. z jednej strony tradycja istniejaca od wieków, a z drugiej wplywy innej kultury,
Usuń