20 maja 2021

Letnie danie z ogródka

Szczególnie latem, kiedy mamy duży wybór warzyw, możemy wyczarować z nich w kilka minut pyszne, lekkie danie. Jeśli są to warzywa z naszego ogródka, szczególnie docenimy ich smak. Z dość nietypowej konstelacji warzyw i owoców powstało danie, które stało się integralną częścią naszego jadłospisu. Bakłażany duszone w prowansalskich ziołach z dymką, marynowanymi pomidorami, serkiem śmietankowym lub parmezanem i czerwonymi porzeczkami. Porzeczki nie tylko dodają koloru, ale i słodko-kwaśną nutę, która podkreśla wytrawny smak warzyw.


Składniki dla 4 osób:

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • cukier
Dodatki:
  • 4 średnie pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, 
  • cukier,
  • 3 dymki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 5 łodyg porzeczek
  • 100 g serka śmietankowego lub parmezanu

Na wykonanie dania potrzebujemy ok.15 minut, nie liczac przygotowania. W tym wypadku musimy przygotowac 3 skladniki - jeden z nich - bulion warzywny mam zawsze pod reka. Jest bardzo prosty w wykonaniu, daje okazje do uzycia skrawków warzyw pozostalych z przygotowania innych dan, nie wspomne juz o tym, ze jest duzo zdrowszy od gotowych rosolków i duzo smaczniejszy. Zwykle przygotowuje spora ilosc bulionu, czesc przechowuje w butelkach do szybkiego wykorzystania, reszte zamrazam w odpowiednich porcjach.
Drugim skladnikiem sa marynowane pomidory. Pomidory pokroic w kostke, wymieszac z oliwa z oliwek, odrobina czosnku, soli i cukru i odstawic na 30 minut.
Trzecim skladnikiem sa porzeczki, które posypane odrobina cukru odstawiamy równiez na 30 minut.

Baklazany oczyscic i pokroic wzdluz w plastry o grubosci ok. 0,5 cm. Plastry smazymy z obu stron na oliwie z oliwek, doprawiamy sola, pieprzem, odrobina cukru i posypujemy suszonymi ziolami prowansalskimi.  Gdy nabiora koloru dodajemy lyzke wazowa bulionu warzywnego. Baklazany powinny dusic sie w płynie a nie plywac w nim. Dusic pod przykryciem ok.10 minut, w razie potrzeby dolac troche bulionu.

Tuz przed podaniem podgrzac na patelni  marynowane pomidory bez tluszczu.  Dymke oczyscic i pokroic w krazki. Rozgrzac oliwe z oliwek na patelni i krótko podsmazyc krazki dymki dodajac bulke tarta, trochę soli i cukru.
Plastry baklazana ulozyc na talerzu a na nich dymke i pomidory.Na wierzchu ulozyc male porcje serka smietankowego lub parmezanu.

Przed podaniem posypac plastry porzeczkami. Ich slodko-kwasny smak nadaje baklazanom owocowa nute. 

2 komentarze:

  1. Och, bakłażany... jeszcze do tej pory nie poważyłam się na ich uprawę - obawiam się, że nie dojrzeją :-( Może jednak w przyszłym roku zaryzykuję, bo lata są coraz cieplejsze, a i ze mnie coraz lepsza ogrodniczka.
    P.S. Tak się cieszę, że nie zrezygnowałaś z prowadzenia bloga na rzecz insta, fejsa tikacośtam czy jeszcze inkszego medium, bo wtedy ja - jako człowiek wiejski i broniący się ostatkiem sił przed zawłaszczeniem życia przez aktywność w tzw. "mediach społecznościowych" (?! - chyba antyspołecznościowych) już nie mogłabym się spotykać z tak wartościowymi ludźmi, jak Ty :-)) Buziaki serdeczne - Marzynia

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz, ja w zasadzie nie przepadam za baklazanami, ale lubie je w polaczeniu z innymi warzywami, albo w takich daniach niby tureckich z miesem mielonym.
    Trzymam sie z daleka od mediów spolecznosciowych, ale wykorzystuje facebooka do telefonowania z calym swiatem za darmo. Z bloga pewnie nie zrezygnuje, czasami ten zaniedbuje, gdyz ciagle powstaja jakies nowe - mam tyle zdjec do wykorzystania z moich podrózy, ze pozostawie je chyba dla przyszlych generacji :)

    OdpowiedzUsuń