3 maja 2021

Majowa flądra z batatami i groszkiem cukrowym

Maj to szczyt sezonu na flądrę - nigdy nie smakuje lepiej niż teraz, w połączeniu z boczkiem, groszkiem cukrowym i batatami pachnie wiosną. Bardzo proste i szybkie danie - przygotowanie trwa niecałe pół godziny.


Składniki na 4 osoby:

Puree z batatów:

  • 700 g batatów
  • trochę soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • trochę soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 pęczka kolendry lub natki pietruszki
Groszek cukrowy:
  • 300 g groszku cukrowego
  • 3 szalotki
  • 75 g boczku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • trochę cukru
  • sól, pieprz z młynka
Flądra:
  • 4 świeże filety z  flądry po 200 g
  • trochę soli 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

Bataty umyc, przekroic wzdluz na pól, wlozyc do foremki, posolić i posmarowac odrobina oliwy. Wstawic do piekarnika i piec do miekkosci ok. 25 minut w temp. 200° C.
W miedzyczasie umyc groszek cukrowy i blanszowac we wrzacej osolonej wodzie przez 1-2 minuty, odcedzic, oplukac lodowata woda i dobrze osuszyc. Pokroic w podluzne paski.
Szalotki obrac i  razem z boczkiem pokroic w drobna kostke.
Podsmazyc boczek na patelni bez tluszczu, dodac szalotkę i pod koniec groszek. Doprawic odrobina cukru sola i pieprzem.

Umyc filety z fladry, osuszyc recznikiem papierowym i ewentualnie usnac osci. Doprawic sola, skropic odrobina oliwy z oliwek i odstawic na 2 - 3 minuty.
Wyjac upieczone bataty i lyzka oddzielic miazsz od skórki. Rozgniesc z platkami chili, 2 lyzkami oliwy z oliwek, sokiem z cytryny i ewentualnie odrobina miodu i doprawic sola.
Oplukac kolendre, wysuszyc, drobno posiekac i wymieszac z batatami.

Na patelni rozgrzac odrobine oleju i smazyc filety z fladry na srednim ogniu przez 2-3 minuty. Doprawic pieprzem.

Na talerzu ulozyc puree z batatów, na nim filety z fladry i groszek z boczkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz