18 maja 2021

Sałatka z arbuza i fety w formie pizzy

Naszą ulubioną sałatką na upały jest sałatka ze schłodzonego arbuza i fety. Jest nie tylko genialnym i orzeźwiającym połączeniem smaków, ale również świetnie prezentuje się kolorystycznie, także w połączeniu z innymi melonami. Jako przekąskę, dodatek do grilla lub na piknik można ją przygotować w formie pizzy, a wtedy mamy już gotowe kawałki do schrupania.

Skladniki dla 4 osób:

  • 1/2 schłodzonego arbuza
  • 200 g sera feta
  • 20 oliwek
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 10 ml octu balsamicznego
  • pieprz z młynka

Arbuza umyc i osuszyc, a nastepnie pokroic w plastry o grubosci 1-2 cm (w zaleznosci od wielkosci arbuza). Plastry pocwiartowac, jesli sa wieksze - podzielic na 8 czesci. Kazda czastke mozna naszpikowac patyczkiem do lodów.
Posypac kawalki arbuza pokruszona feta i posiekanymi listkami bazylii.

Skropic octem balsamicznym i doprawic swiezo zmielonym pieprzem. Kto lubi, moze dodac przepolowione lub pokrojone w plastry oliwki.

Salatke spozywac najlepiej bezposrednio po przygotowaniu, jesli zabieramy ja na piknik, transportujemy wszystkie skladniki osobno i laczymy je na miejscu w ciagu minuty.

2 komentarze:

  1. Jaki fajny przepis! I nie robiłam jeszcze nic z arbuzem "na słono". Małżonek hoduje (bidny...) skazanego na śmierć w dziecięctwie - bo nie ma opcji, aby dojrzał "w polu" - arbuza. Ciekawe, co by powiedział na te opcje :-D
    Serdeczne buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu, jakze sie ciesze, ze sie pojawilas! Od Wielkiej Nocy gdzies zniknelas i juz sie martwilam, co sie dzieje, bo widzialam, ze nie robisz tak dlugich przerw. Najwazniejsze, ze jestes! :)
      Arbuz czy inne melony z serem feta to doskonale polaczenie, gdyz sól i cukier to genialna konstelacja przypraw, które podkreslaja i uwypuklaja smak kazdej potrawy.

      Usuń