Naszą ulubioną sałatką na upały jest sałatka ze schłodzonego arbuza i fety. Jest nie tylko genialnym i orzeźwiającym połączeniem smaków, ale również świetnie prezentuje się kolorystycznie, także w połączeniu z innymi melonami. Jako przekąskę, dodatek do grilla lub na piknik można ją przygotować w formie pizzy, a wtedy mamy już gotowe kawałki do schrupania.
Skladniki dla 4 osób:- 1/2 schłodzonego arbuza
- 200 g sera feta
- 20 oliwek
- 1/2 pęczka bazylii
- 10 ml octu balsamicznego
- pieprz z młynka
Arbuza umyc i osuszyc, a nastepnie pokroic w plastry o grubosci 1-2 cm (w zaleznosci od wielkosci arbuza). Plastry pocwiartowac, jesli sa wieksze - podzielic na 8 czesci. Kazda czastke mozna naszpikowac patyczkiem do lodów.
Posypac kawalki arbuza pokruszona feta i posiekanymi listkami bazylii.
Skropic octem balsamicznym i doprawic swiezo zmielonym pieprzem. Kto lubi, moze dodac przepolowione lub pokrojone w plastry oliwki.
Salatke spozywac najlepiej bezposrednio po przygotowaniu, jesli zabieramy ja na piknik, transportujemy wszystkie skladniki osobno i laczymy je na miejscu w ciagu minuty.
Jaki fajny przepis! I nie robiłam jeszcze nic z arbuzem "na słono". Małżonek hoduje (bidny...) skazanego na śmierć w dziecięctwie - bo nie ma opcji, aby dojrzał "w polu" - arbuza. Ciekawe, co by powiedział na te opcje :-D
OdpowiedzUsuńSerdeczne buziaki!
Marzyniu, jakze sie ciesze, ze sie pojawilas! Od Wielkiej Nocy gdzies zniknelas i juz sie martwilam, co sie dzieje, bo widzialam, ze nie robisz tak dlugich przerw. Najwazniejsze, ze jestes! :)
UsuńArbuz czy inne melony z serem feta to doskonale polaczenie, gdyz sól i cukier to genialna konstelacja przypraw, które podkreslaja i uwypuklaja smak kazdej potrawy.