10 maja 2021

Śródziemnomorskie pieczone szparagi

Sezon szparagowy w pełni, jedyna okazja aby nacieszyć się tym smacznym warzywem. Tym razem - zielone szparagi z pomidorami i oliwkami: posiłek jak w czasie urlopu nad Morzem Śródziemnym. Z odpowiednimi dodatkami może to być lekki obiad lub gorąca kolacja. 


Składniki na 2 porcje:

  • 700 g zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml białego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki kremu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 40 g orzeszków piniowych
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 12 czarnych oliwek bez pestek
  • 80 g świeżych liści szpinaku

Obrac jedna trzecia dolnej czesci szparagów i odciac zdrewniale konce. Wlozyc szparagi do foremki. 
Obrac czosnek, pokroic w drobna kostke i dodac do szparagów.
Ubic energicznie trzepaczka wino, oliwe, krem balsamiczny, sól i pieprz. Szparagi polac marynata i wszystko dokladnie wymieszac. Piec ok. 20 minut na srodkowej szynie w temp. 180° C (termoobieg)

W miedzyczasie uprazyc orzeszki piniowe na patelni bez tłuszczu i ostudzic. Pomidorki umyc, osuszyc i przekroic na pól.
Po 20 minutach dodac do szparagów polówki pomidorów i oliwki. Wymieszac ze szparagami i piec przez kolejne 10 minut.
W tym czasie mozna podpiec buleczki, aby byly chrupiace
Oczyscic, umyc i odwirowac szpinak.
Gdy szparagi beda gotowe, posypac je szpinakiem i orzeszkami piniowymi.

Danie najlepiej smakuje z chrupiacymi buleczkami.

2 komentarze:

  1. Kolejny przepis na moje ukochane szparagi:) Zawsze jak tylko się pojawiają to jem je dosłownie co drugi dzień, póki są:D Przepisów ze szparagami mam już zgromadzonych mnóstwo, a Twój będzie kolejny;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieje, ze ta wersja bedzie tez smakowala :)

    OdpowiedzUsuń