Sezon szparagowy w pełni, jedyna okazja aby nacieszyć się tym smacznym warzywem. Tym razem - zielone szparagi z pomidorami i oliwkami: posiłek jak w czasie urlopu nad Morzem Śródziemnym. Z odpowiednimi dodatkami może to być lekki obiad lub gorąca kolacja.
- 700 g zielonych szparagów
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml białego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki kremu balsamicznego
- sól, pieprz
- 40 g orzeszków piniowych
- 12 pomidorków koktajlowych
- 12 czarnych oliwek bez pestek
- 80 g świeżych liści szpinaku
Obrac jedna trzecia dolnej czesci szparagów i odciac zdrewniale konce. Wlozyc szparagi do foremki.
Obrac czosnek, pokroic w drobna kostke i dodac do szparagów.
Ubic energicznie trzepaczka wino, oliwe, krem balsamiczny, sól i pieprz. Szparagi polac marynata i wszystko dokladnie wymieszac. Piec ok. 20 minut na srodkowej szynie w temp. 180° C (termoobieg)
W miedzyczasie uprazyc orzeszki piniowe na patelni bez tłuszczu i ostudzic. Pomidorki umyc, osuszyc i przekroic na pól.
Po 20 minutach dodac do szparagów polówki pomidorów i oliwki. Wymieszac ze szparagami i piec przez kolejne 10 minut.
W tym czasie mozna podpiec buleczki, aby byly chrupiace
Oczyscic, umyc i odwirowac szpinak.
Gdy szparagi beda gotowe, posypac je szpinakiem i orzeszkami piniowymi.
Danie najlepiej smakuje z chrupiacymi buleczkami.
Kolejny przepis na moje ukochane szparagi:) Zawsze jak tylko się pojawiają to jem je dosłownie co drugi dzień, póki są:D Przepisów ze szparagami mam już zgromadzonych mnóstwo, a Twój będzie kolejny;)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, ze ta wersja bedzie tez smakowala :)
OdpowiedzUsuń