Sezon dyniowy w pełni, to smaczne warzywo można przygotować na wiele sposobów. Tym razem zdecydowałam się na cannelloni nadziewane dynią, nie tylko smaczne i lekkie danie, ale także proste i niezbyt czasochłonne. Do farszu najlepiej nadaje się dynia hokkaido, która jest nie tylko smaczna, ale jest też jedyną dynią, którą można ugotować ze skórką, co nadaje potrawie ładnego, pomarańczowego koloru.
- 500 g dyni hokkaido
- 12 cannelloni
- 1 ziemniak
- 1 papryczka chili
- 1 organiczna pomarańcza
- 1 organiczna cytryna
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka wody
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- sól
- cukier
Sos:
- 200 ml mleka
- 100 ml śmietany
- 100 ml białego wina
- 2 łyżki tartego parmezanu lub sera górskiego
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- cukier
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki tartego sera do zapiekania
Dynie oczyscic, przekroic na pól i wydrazycć. Miazsz pokroic ze skóra na duze kostki. Ziemniaka obrac i pokroic w kostke. Umyc owoce cytrusowe i zetrzec skórke, z pomaranczy wycisnac sok.
Drobno posiekac papryczke chili i czosnek, rozgrzac oliwe na patelni i podsmazyc kawalki dyni, dodac przygotowane skladniki i wlac wode. Doprawic ziolami prowansalskimi, sola i odrobina cukru i gotowac na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut. Nastepnie przelac wszystko do pojemnika i zmiksowac niezbyt drobno.
Zmiksowany farsz lekko ostudzic i wypelnic nim cannelloni, najlepiej za pomoca rekawa kucharskiego.
Rozgrzac piekarnik do 180° C, zwilzyc foremke oliwa z oliwek i umiescic w niej nadziewane cannelloni.
Nastepnie przygotowac sos. Do garnka wlac mleko, smietane i biale wino i troche zredukowac. Dodac maslo i tarty ser, doprawic sos sola i galka muszkatolowa, a nastepnie polac sosem cannelloni. Makaron powinien byc w polowie przykryty. Cannelloni posypac serem i skropic oliwa. Piec w piekarniku przez 40 minut.
W czasie gdy makaron jest w piekarniku, mozemy przygotowac smaczny dodatek - marynowane pomidory. W tym cel nalezy pokroic 4 pomidory w kostke, drobno posiekac galazke rozmarynu i zabek czosnku. Wszystko wymieszac i doprawic sola, cukrem i oliwa z oliwek. Marynowac przez co najmniej ½ godziny.
Upieczone cannelloni podawac z sosem i marynowanymi pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz