18 września 2021

Kurczak z warzywami i sosem pomidorowym

Bardzo proste i szybkie "danie jednogarnkowe" smażone i pieczone w tym samym naczyniu. Udka z kurczaka z warzywami i aromatycznym sosem pomidorowym. Warzywa wybieramy według naszych preferencji lub po prostu korzystamy z tego, co mamy pod ręką, przecierane pomidory doprawiamy harissą, rozmarynem, chilli i miodem. Skórka cytrynowa, ocet balsamiczny i kapary zaokrąglają smak tego niezwykłego dania.

Składniki dla 4 osób:

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 pasternaki
  • 3 marchewki
  • 2 szpiczaste papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru z pomidorów
  • 1 łyżka miodu
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka harissy, baharat lub ras el hanout
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 cytryna
  • 1,5 łyżki jabłkowego octu balsamicznego lub innego octu balsamicznego
  • 2 łyżki kaparów
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • świeże zioła

Rozgrzac piekarnik do 180° C. Umyc i osuszyc udka z kurczaka, a nastepnie przeciac je na pól w stawie.
Doprawic sola i pieprzem, oliwe rozgrzac w duzym naczyniu do pieczenia lub w brytfannie i obsmazyc w nim udka ze wszystkich stron. Dodac czosnek i cebule w mozliwie duzych kawalkach.

Warzywa oczyscic lub obrac i pokroic na dlugie kawalki, chilli pokroic w drobna kostke, igly rozmarynu oderwac od szypulek i posiekac.
Dodac warzywa do udek i wszystko razem podsmazyc, w razie potrzeby dodac troche oliwy z oliwek.
Na koniec dodac chilli i doprawic sola i pieprzem.
Do miski wlac przetarte pomidory z iglami rozmarynu, miodem, odrobina chilli i oliwy z oliwek i szczypta harissy i wszystko zmiksowac.

Wlac sos pomidorowy do udek z warzywami, dodac troche octu balsamicznego, kilka kawalków skórki cytryny, 2 lyzki kaparów i skropic wszystko odrobina oliwy z oliwek. Piec w piekarniku przez 45 minut. Mieso jest gotowe, gdy odchodzi od kosci.

Przed podaniem wszystko doprawic sola, pieprzem i oliwa z oliwek i posypac swiezymi ziolami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz