6 września 2021

Kolorowa sałatka ogórkowa

Prosta, szybka i bardzo smaczna sałatka z ogórkiem, jabłkiem, pestkami granatu i ziołowym dressingiem. Kolorowe składniki sprawiają, że jest ona nie tylko rajem dla podniebienia, ale również atrakcyjna dla oka.

Składniki na 4 porcje:

  • 300 ml jogurtu naturalnego (3,8%)
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżeczki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 4 łyżki mieszanki dowolnych ziół
  • sól, pieprz
  • 1 ogórek
  • 1 czerwone jabłko
  • 8 łyżek pestek granatu

Najpierw przygotowac dressing: wymieszac jogurt z octem jablkowym, olejem rzepakowym i syropem z agawy. Dodac ziola, doprawic do smaku sola i pieprzem.
Ogórka umyc,  przekroic wzdluz na pól i wydrazyc pestki lyzka. Pokroić w pólksiezyce lub paski i dodac do sosu.

Jabłko umyc, usunac gniazdo nasienne i pokroic miazsz na male kawałki lub w plastry. Natychmiast dodac do ogórków z dressingiem, nastepnie dodac pestki granatu i wszystko dokladnie wymieszac.

Salatke najlepiej spozyc bezposrednio po przygotowaniu, kiedy jest jeszcze chrupiaca.


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię oglądać te etapy przygotowań na twoich pięknych zdjęciach. Szkoda, że tak późno, bo chyba bym wysłała "Starego" do sklepu :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubie przepisy, które tworze "z koniecznosci", gdy np. moge wykorzystac tylko to, co mam w lodówce. Wtedy wychodza najbardziej szalone polaczenia jak np. ogórek z jablkiem i pestkami granatu :)

      Usuń