Prosta, szybka i bardzo smaczna sałatka z ogórkiem, jabłkiem, pestkami granatu i ziołowym dressingiem. Kolorowe składniki sprawiają, że jest ona nie tylko rajem dla podniebienia, ale również atrakcyjna dla oka.
Składniki na 4 porcje:- 300 ml jogurtu naturalnego (3,8%)
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżeczki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- 4 łyżki mieszanki dowolnych ziół
- sól, pieprz
- 1 ogórek
- 1 czerwone jabłko
- 8 łyżek pestek granatu
Najpierw przygotowac dressing: wymieszac jogurt z octem jablkowym, olejem rzepakowym i syropem z agawy. Dodac ziola, doprawic do smaku sola i pieprzem.
Ogórka umyc, przekroic wzdluz na pól i wydrazyc pestki lyzka. Pokroić w pólksiezyce lub paski i dodac do sosu.
Jabłko umyc, usunac gniazdo nasienne i pokroic miazsz na male kawałki lub w plastry. Natychmiast dodac do ogórków z dressingiem, nastepnie dodac pestki granatu i wszystko dokladnie wymieszac.
Bardzo lubię oglądać te etapy przygotowań na twoich pięknych zdjęciach. Szkoda, że tak późno, bo chyba bym wysłała "Starego" do sklepu :-D
OdpowiedzUsuńJa lubie przepisy, które tworze "z koniecznosci", gdy np. moge wykorzystac tylko to, co mam w lodówce. Wtedy wychodza najbardziej szalone polaczenia jak np. ogórek z jablkiem i pestkami granatu :)
Usuń