8 września 2021

Szpinak z sosem chrzanowym

Szpinak zazwyczaj przyrządzany jest ze śmietaną; nie jestem fanką takich smaków, więc oprócz mojego ulubionego szpinaku słodko-kwaśnego, często przyrządzam szpinak w sosie chrzanowym. Jest to genialne połączenie smaków i sprawia, że ​​taki szpinak pasuje jako dodatek np. do mięsa albo ryby lub każdego rodzaju makaronu. Nie bez znaczenia jest także fakt, że jest to bardzo proste i szybkie danie, przyrządzone w jednym garnku. 


Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 2 szalotki
  • 100 ml śmietany
  • 200 ml bulionu
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 kawałek świeżego chrzanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 1 organiczna limonka

Pokroic szpinak na duze kawalki i dobrze umyc. Obrac i zetrzec chrzan. W garnku podgrzac biale wino, bulion i smietane, doprawic startym chrzanem, sola, pieprzem i galka muszkatołowa.

Do sosu dodawac stopniowo szpinak i mieszac, az sie zapadnie. Po zapadnieciu gotowac jeszcze przez 2-3 minuty na malym ogniu. Wymieszac z maslem i  ewentualnie doprawic jeszcze sola, gałką muszkatołowa, chrzanem i sokiem z limonki.

Podawac jako dodatek do miesa, ryby lub makaronu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz