Na moim blogu mam już kilka przepisów na gazpacho, gdyż jest to jedna z moich ulubionych zup, nie tylko na upalne lato. Gazpacho jest nie tylko wyjątkowo smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu – naukowcy z Granady i Almerii udowodnili, że ta konstelacja składników (nie osobno, ale wszystkich razem) jest w stanie zabić nawet istniejące już komórki rakowe. Jeśli nie jako lek, to jako profilaktyka gazpacho jest odpowiednie dla każdego i w zależności od dodatków może mieć swój własny styl, zgodny z naszymi preferencjami.
Składniki na 4 porcje:
- 3 szpiczaste papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 ogórek
- 2 czerwone cebule
- 2 duże pomidory
- 500 ml soku pomidorowego
- 1 kawałek imbiru
- 1,5 łyżki jabłkowego octu balsamicznego
- oliwa z oliwek
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 pęczek bazylii
- 1 pęczek pietruszki
- kilka orzechów nerkowca
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
Najwiecej czasu zajmuje przygotowanie skladników.
Dokladnie umyc warzywa. Pokroic papryke, seler,a,pomidory i polowe ogórka na kawalki. Czosnek, imbir i cebulę obrac i grubo pokroic w kostke. Umyc ziola, osuszyc i odlozyc kilka listków do dekoracji.
Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do pojemnika miksera i wymieszac z papryka w proszku, odrobina octu balsamicznego, oliwa, miodem, liscmi bazylii i pietruszki oraz sokiem pomidorowym. Odstawic na pół godziny. Jest to wazny element procesu przygotowania zupy, gdyz umozliwia "przegryzienie sie" smaków.
Nastepnie wszystko zmiksowac lub alternatywnie uzyc blendera. Jeśli zupa jest zbyt gesta, dodac troche wiecej soku pomidorowego. Doprawic do smaku sola i pieprzem i odstawic do schlodzenia.
Jako "wkladke" w Andaluzjii stosuje sie pieczywo, ja zdecydowalam sie na spaghetti z drugiej polówki ogórka. Jesli nie posiadamy maszynki do krojenia warzyw na makaron takiej jak TUTAJ mozna wyciac wiórki obieraczka lub po prostu pokroic ogórka w drobna kostke.
Drobno posiekac imbir i chili i wymieszac z ogórkowym spaghetti. Z grubsza posiekac orzechy nerkowca i uprazyc je na patelni bez tluszczu. Pomidory koktajlowe przekroić na pól i usunac szypulke.
Zupe przelac do glebokich talerzy i podac z ogórkowym spaghetti, orzechami, ziolami i polówkami pomidora. Mozna równiez podawac zupe w wekach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz