Ciasto z bakaliami i świątecznymi przyprawami jest nieodłącznym elementem wigilijnego stołu. Aby z czystym sumieniem zjeść kolejny kawałek takiego ciasta, wybrałam odpowiednie składniki, które zapewniaja ten sam smak z roślinnym olejem zamiast masła i z mąką z płatków owsianych i migdałów zamiast mąki pszennej. Twaróg zapewnia ciastu wilgotność. Efektem jest pyszne, bezglutenowe ciasto, które zadowoli również alergików i każdego, kto zdrowo się odżywia.
Składniki na 2 ciasta:
- 300 g płatków owsianych
- 150 g mąki migdałowej
- 300 g twarogu
- 2 jajka
- 50 ml olejku migdałowego
- 50 ml oleju rzepakowego
- 100 ml syropu klonowego
- 1 cytryna
- sól
- 1 łyżeczka cynamonu
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 100 g suszonych niesiarczonych moreli
- 100 g suszonych niesiarczonych fig
- 40 g orzechów laskowych
- 40 g orzechów nerkowca
- olejek z gorzkich migdałów
- 3-4 łyżki mleka owsianego
- olej roślinny
- drobno pokruszone migdały
- masło
- cukier puder
Platki owsiane zmiksowac na gruba make. Suszone owoce pokroic w drobna kostke, orzechy laskowe i nerkowca posiekac. Umyc cytryne i zetrzec skórke.
Wlac twaróg do duzej miski i wymieszac z jajkami. Dodac olej migdalowy, olej rzepakowy i syrop klonowy, cynamon, przyprawe do piernika, szczypte galki muszkatolowej, skórke z cytryny, olejek z gorzkich migdalów i szczypte soli. Zagniesc z maka owsiana i maka migdalowa na gladkie ciasto.
Dodac mleko owsiane oraz posiekane orzechy i suszone owoce. Odstawic ciasto na ok. godzine, nastepnie rozgrzac piekarnik do 180° C
Rozlozyc papier do pieczenia na blasze. Zwilzyc rece, uformowac ciasto i ulozyc na blasze do pieczenia. Piec 40 minut. Po upieczeniu odstawic do ostygniecia. Posmarowac odrobina oleju roslinnego i posypac siekanymi migdalami. Alternatywnie posmarowac maslem i posypac cukrem pudrem.
Witaj Marylko! Twoje "wilgotne" ciasto wygląda na puszyste i jakby... sypkie? Myślę, że to coś jak keks mojej Mamy, tylko bezglutenowy (dobry dla Martika, chociaż Martucha woli odchorować, aby tylko było na Wigilię "tak jak zawsze" :-D). Fajnie wyglada ten panel ze skłdnikami - jak fototapeta do kuchni!
OdpowiedzUsuńP.S. W polskiej telewizji na którymś z kanałów w niedziele rano leci wspaniały serial "Tajemnice Namibii". Oglądam sobie i porównuję z twoimi zdjęciami. To cudowny kraj! Buziaki!
Witaj Marzyniu! Ciasto jest niezmiernie wilgotne, robie je w ten sposób od kilkunastu lat i moi domownicy jeszcze nie zauwazyli, ze nie jest z bialej maki, ale moze dlatego, ze maka z migdalów jest najlepsza, a to, ze zdrowa to juz tylko dodatkowa zaleta.
UsuńU mnie z kolei zawsze jest troche inaczej, gdyz rodzina bylaby obrazona, jesli bym im serwowala na jakas uroczystosc zawsze to samo. Oni musza miec zawsze cos nowego, nawet jesli to tylko zmiana 2-3 skladników w salatce :)
P.S
Wiesz, nie jestem wielkim znawca Afryki, ten klimat tez nie jest dla mnie, ale Namibia jest naprawde wyjatkowa, pod wzgledem krajobrazu ma prawie wszystko do zaoferowania, a dla Europejczyków jest tez bliska, moze ze wzgledu na to, ze byla niemiecka kolonia i te europejskie slady widac na kazdym kroku, chco nie wszystkie sa mile i nie sa jakims powodem do dumy.