5 grudnia 2021

Świąteczne ciasto bakaliowe

Ciasto z bakaliami i świątecznymi przyprawami jest nieodłącznym elementem wigilijnego stołu. Aby z czystym sumieniem zjeść kolejny kawałek takiego ciasta, wybrałam odpowiednie składniki, które zapewniaja ten sam smak z roślinnym olejem zamiast masła i z mąką z płatków owsianych i migdałów zamiast mąki pszennej. Twaróg zapewnia ciastu wilgotność. Efektem jest pyszne, bezglutenowe ciasto, które zadowoli również alergików i każdego, kto zdrowo się odżywia.

Składniki na 2 ciasta:

  • 300 g płatków owsianych
  • 150 g mąki migdałowej
  • 300 g twarogu
  • 2 jajka
  • 50 ml olejku migdałowego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml syropu klonowego
  • 1 cytryna
  • sól
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 100 g suszonych niesiarczonych moreli
  • 100 g suszonych niesiarczonych fig
  • 40 g orzechów laskowych
  • 40 g orzechów nerkowca
  • olejek z gorzkich migdałów
  • 3-4 łyżki mleka owsianego
  • olej roślinny
  • drobno pokruszone migdały
  • masło
  • cukier puder

Platki owsiane zmiksowac na gruba make.  Suszone owoce pokroic w drobna kostke, orzechy laskowe i nerkowca posiekac. Umyc cytryne i zetrzec skórke.
Wlac twaróg do duzej miski i wymieszac z jajkami. Dodac olej migdalowy, olej rzepakowy i syrop klonowy, cynamon, przyprawe do piernika, szczypte galki muszkatolowej, skórke z cytryny, olejek z gorzkich migdalów i szczypte soli. Zagniesc z maka owsiana i maka migdalowa na gladkie ciasto.

Dodac mleko owsiane oraz posiekane orzechy i suszone owoce. Odstawic ciasto na ok. godzine, nastepnie rozgrzac piekarnik do 180° C

Rozlozyc papier do pieczenia na blasze. Zwilzyc rece, uformowac ciasto i ulozyc na blasze do pieczenia. Piec 40 minut. Po upieczeniu odstawic do ostygniecia. Posmarowac odrobina oleju roslinnego i posypac siekanymi migdalami. Alternatywnie posmarowac maslem i posypac cukrem pudrem.

Ciasto przechowuje sie ok. 2 tygodni nie tracac swojej wilgotnosci, mozna je tez zamrozic.

2 komentarze:

  1. Witaj Marylko! Twoje "wilgotne" ciasto wygląda na puszyste i jakby... sypkie? Myślę, że to coś jak keks mojej Mamy, tylko bezglutenowy (dobry dla Martika, chociaż Martucha woli odchorować, aby tylko było na Wigilię "tak jak zawsze" :-D). Fajnie wyglada ten panel ze skłdnikami - jak fototapeta do kuchni!
    P.S. W polskiej telewizji na którymś z kanałów w niedziele rano leci wspaniały serial "Tajemnice Namibii". Oglądam sobie i porównuję z twoimi zdjęciami. To cudowny kraj! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Marzyniu! Ciasto jest niezmiernie wilgotne, robie je w ten sposób od kilkunastu lat i moi domownicy jeszcze nie zauwazyli, ze nie jest z bialej maki, ale moze dlatego, ze maka z migdalów jest najlepsza, a to, ze zdrowa to juz tylko dodatkowa zaleta.
      U mnie z kolei zawsze jest troche inaczej, gdyz rodzina bylaby obrazona, jesli bym im serwowala na jakas uroczystosc zawsze to samo. Oni musza miec zawsze cos nowego, nawet jesli to tylko zmiana 2-3 skladników w salatce :)
      P.S
      Wiesz, nie jestem wielkim znawca Afryki, ten klimat tez nie jest dla mnie, ale Namibia jest naprawde wyjatkowa, pod wzgledem krajobrazu ma prawie wszystko do zaoferowania, a dla Europejczyków jest tez bliska, moze ze wzgledu na to, ze byla niemiecka kolonia i te europejskie slady widac na kazdym kroku, chco nie wszystkie sa mile i nie sa jakims powodem do dumy.

      Usuń