Wytrawne naleśniki stanowią doskonałą i wyrafinowaną przekąskę lub kolację. Wariacji jest wiele, szczególnie udanym połączeniem są naleśniki z gorgonzolą i radicchio. Nie trzeba dodawać, że te dwa składniki od razu przywodzą na myśl dania z północnych Włoch: gorgonzola i radicchio to typowe produkty Lombardii i kuchni weneckiej. Genialne połączenie smaków, przy czym smażone radicchio traci typowy gorzki smak i staje się znacznie łagodniejsze.
- 250 ml letniego mleka
- 150 g mąki
- 3 jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło klarowane
- 100 g sera gorgonzola
Nadzienie:
- 2 radicchio trevisano
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- cukier
- 3 łyżki orzeszków pinii
- świeży chrzan
Winegret:
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki kremowego białego octu balsamicznego
- 1 organiczna cytryna
Wymieszać mleko, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i sól
i odstawić na 20 minut. Podgrzać masło klarowane na mniejszej patelni i wlać ciasto na 1 grubszy naleśnik. Smażyć naleśnik na złoty kolor, a następnie odwróć. Rozłożyć małe kawałki gorgonzoli na gorącej powierzchni, zmniejszyć ogień i dokończyć smażenie naleśnika. Ser powinien z czasem rozpłynąć się po powierzchni. Przechowywać naleśniki w cieple i usmażyć pozostałe w ten sam sposób.
Radicchio oczyścić i przeciąć wzdłuż na pół, nastepnie połówki przeciąć wszerz na pół. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć radicchio, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Kontynuować smażenie przez 1-2 minuty na umiarkowanym ogniu, aż sałata się rozpadnie, a liście nieco zmiękną. Uprażyć orzeszki pinii bez tłuszczu.
Wymieszać miód z oliwą z oliwek i kremem balsamicznym, a następnie doprawić dużą ilością soku z cytryny. Zetrzeć skórkę z cytryny i odłożyć.
Naleśniki ułożyć na talerzach i ułożyć na środku radicchio. Skropić sosem winegret, posypać orzeszkami pinii, skórką z cytryny i świeżo startym chrzanem.
Przed podaniem można również udekorować natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz