Ta pikantna, kolorowa sałatka warzywna może być idealnym recyklingiem pieczeni (wołowiny, kaczki lub gęsi), ryb lub po prostu smaczną sałatką warzywną z grzybami i pestkami granatu. Wraz z pikantnym sosem jest prawdziwą eksplozję smaku i zachwyca swoim kolorowym wyglądem. Jeśli ją przyrządzamy bez mięsa, zamiast niego możemy dodać więcej grzybów.
Składniki dla 4 osób:- 200 g resztek pieczeni, np. wołowiny, kaczki lub gęsi
- 2 czerwone cebule
- 1 podłużna papryka
- 100 g grzybów shiitake
- 2 marchewki
- 1 pasternak lub korzeń pietruszki
- 1 por
- 1 kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- trochę pestek granatu
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki balsamicznego octu jabłkowego
- 2 łyżki bulionu
- sól, pieprz
- trochę syropu klonowego
- szczypta kuminu
- szczypta papryki w proszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżych ziół np. pietruszki lub lubczyku
Obrać marchewki, cebulę i pasternaka i pokroić w drobne paski. Dokładnie umyć pora i paprykę, pokroić w cienkie plasterki. Wyczyścić grzyby shiitake i usunąć łodygi. Pokroić większe okazy na kawałki. Obrać czosnek i imbir i pokroić w drobne paski. Umyć papryczkę chili i pokroić w cienkie plasterki.
Podgrzać oliwę z oliwek w dużej patelni i dodać najpierw marchewki, cebulę, pasternaka i grzyby shiitake, następnie czosnek, imbir i chili i po 2-3 minutach pora i paprykę. Zalać bulionem, sosem sojowym i octem jabłkowym. Wszystko dusić przez kilka minut na małym ogniu. Warzywa powinny nadal być al-dente. Doprawić do smaku solą, pieprzem i syropem klonowym.
Poszarpać resztki pieczeni na kawałki i doprowadzić do temperatury pokojowej lub podgrzać lekko na patelni. Z gęsi lub kaczki zdjąć skórę. Wymieszać mięso z warzywami. Dodać pestki z granatu i z grubsza pokrojone zioła (np. pietruszkę lub lubczyka)
Rozłożyć sałatkę na cieplo lub zimną na talerzach i udekorować pozostałymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz