25 grudnia 2021

Diabelska sałatka

Ta pikantna, kolorowa sałatka warzywna może być idealnym recyklingiem pieczeni (wołowiny, kaczki lub gęsi), ryb lub po prostu smaczną sałatką warzywną z grzybami i pestkami granatu. Wraz z pikantnym sosem jest prawdziwą eksplozję smaku i zachwyca swoim kolorowym wyglądem. Jeśli ją przyrządzamy bez mięsa, zamiast niego możemy dodać więcej grzybów.

Składniki dla 4 osób:

  • 200 g resztek pieczeni, np. wołowiny, kaczki lub gęsi 
  • 2 czerwone cebule
  • 1 podłużna papryka
  • 100 g grzybów shiitake
  • 2 marchewki
  • 1 pasternak lub korzeń pietruszki
  • 1 por
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • trochę pestek granatu
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki balsamicznego octu jabłkowego
  • 2 łyżki bulionu
  • sól, pieprz
  • trochę syropu klonowego
  • szczypta kuminu
  • szczypta papryki w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżych ziół np. pietruszki lub lubczyku

Obrać marchewki, cebulę i pasternaka i pokroić w drobne paski. Dokładnie umyć pora i paprykę, pokroić w cienkie plasterki. Wyczyścić grzyby shiitake i usunąć łodygi. Pokroić  większe okazy na kawałki. Obrać czosnek i imbir i pokroić w drobne paski. Umyć papryczkę chili i pokroić w cienkie plasterki.

Podgrzać oliwę z oliwek w dużej patelni i dodać najpierw marchewki, cebulę, pasternaka i grzyby shiitake, następnie czosnek, imbir i chili i po 2-3 minutach pora i paprykę. Zalać bulionem, sosem sojowym i octem jabłkowym. Wszystko dusić przez kilka minut na małym ogniu. Warzywa powinny nadal być al-dente. Doprawić  do smaku solą, pieprzem i syropem klonowym.

Poszarpać resztki pieczeni na kawałki i doprowadzić do temperatury pokojowej lub podgrzać lekko na patelni. Z gęsi lub kaczki zdjąć skórę. Wymieszać mięso z warzywami. Dodać pestki z granatu i z grubsza pokrojone zioła (np. pietruszkę lub lubczyka) 

Rozłożyć sałatkę na cieplo lub zimną na talerzach i udekorować pozostałymi ziołami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz