24 grudnia 2021

Twarożek waniliowy z duszonymi jabłkami

Lekki, szybki i bardzo smaczny deser - twarożek waniliowy z duszonymi i karmelizowanymi jabłkami oraz kruszonką orzechową. Użyłam chudego twarogu, miłośnicy bardziej kalorycznych produktów mogą użyć tłustego twarogu lub śmietany.

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g chudego twarogu
  • 1 laska wanilii
  • 1 organiczna pomarańcza
  • 1 organiczna cytryna
  • trochę cukru klonowego lub syropu klonowego
  • 4 jabłka
  • 1 kawałek masła
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 200 ml soku jabłkowego
Kruszonka orzechowa:
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 80 g zimnego masła
  • szczypta cynamonu

Zetrzeć skórkę cytrusów, wyskrobać laskę wanilii. Twaróg wymieszać z miazgą waniliową i cukrem klonowym i dodać do smaku skórkę oraz sok z cytryny i pomarańczy.
Jabłka oczyścić, wydrążyć i pokroić w łódki ze skórką.

Rozgrzać masło na patelni i usmażyć jabłka. Dodać anyż gwiazdkowaty, cukier klonowy, cynamon w proszku, wydrapaną laskę wanilii i karmelizować jabłka. Wlać sok jabłkowy i dusić jabłka przez kilka minut redukując płyn. Doprawić niewielką ilością soku z cytryny.

Wymieszać pokruszone orzechy, mąkę orkiszową, masło i syrop klonowy i doprawić odrobiną cynamonu. Rozgrzać piekarnik do 160° C. Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta zrobić kruszonke i ulożyć ją na blasze. Piec ok. 10-15 minut, aż będzie chrupiąca.

Twaróg podać z duszonymi jabłkami i posypażyć drobno posiekaną skórką pomarańczową i kruszonką orzechową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz