Lekki, szybki i bardzo smaczny deser - twarożek waniliowy z duszonymi i karmelizowanymi jabłkami oraz kruszonką orzechową. Użyłam chudego twarogu, miłośnicy bardziej kalorycznych produktów mogą użyć tłustego twarogu lub śmietany.
Składniki dla 4 osób:- 500 g chudego twarogu
- 1 laska wanilii
- 1 organiczna pomarańcza
- 1 organiczna cytryna
- trochę cukru klonowego lub syropu klonowego
- 4 jabłka
- 1 kawałek masła
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 200 ml soku jabłkowego
Kruszonka orzechowa:
- 100 g mąki orkiszowej
- 100 g posiekanych orzechów laskowych
- 3 łyżki syropu klonowego
- 80 g zimnego masła
- szczypta cynamonu
Zetrzeć skórkę cytrusów, wyskrobać laskę wanilii. Twaróg wymieszać z miazgą waniliową i cukrem klonowym i dodać do smaku skórkę oraz sok z cytryny i pomarańczy.
Jabłka oczyścić, wydrążyć i pokroić w łódki ze skórką.
Rozgrzać masło na patelni i usmażyć jabłka. Dodać anyż gwiazdkowaty, cukier klonowy, cynamon w proszku, wydrapaną laskę wanilii i karmelizować jabłka. Wlać sok jabłkowy i dusić jabłka przez kilka minut redukując płyn. Doprawić niewielką ilością soku z cytryny.
Wymieszać pokruszone orzechy, mąkę orkiszową, masło i syrop klonowy i doprawić odrobiną cynamonu. Rozgrzać piekarnik do 160° C. Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta zrobić kruszonke i ulożyć ją na blasze. Piec ok. 10-15 minut, aż będzie chrupiąca.
Twaróg podać z duszonymi jabłkami i posypażyć drobno posiekaną skórką pomarańczową i kruszonką orzechową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz