Łosoś od lat jest naszą rybą wigilijną. Jeśli nie jest hodowlany i pochodzi możliwie z Alaski, jest jedną z najzdrowszych ryb, o niesamowitym smaku i wielu możliwościach przygotowania. Na tegoroczną Wigilię wypróbowałam już własny przepis – smazonego i pieczonego łososia na warzywach, z białym sosem na bazie śmietany, białego wina i parmezanu. W sumie prawdziwy festiwal smaków i jednocześnie niezwykle lekkostrawne danie.
Składniki na 3 porcje:
- 600 g fileta z łososia
- sól, pieprz
- 2 brokuły
- 1 cukinia
- 3 marchewki
- kilka małych kolorowych papryczek
- oliwa z oliwek
- włoskie zioła
- trochę parmezanu
- kilka ząbków czosnku
Sos do ryby:
- 1 cebula
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka parmezanu
Jesli sprzedawca nie odkroil skóry z fileta, zrobic to delikatnie, pokroic fileta na tyle porcji, ile potrzebujemy, doprawic je sola i pieprzem i odstawic na jakis czas.
W tym czasie umyc i przygotowac warzywa.
Warzywa pokroic na kawalki, male papryczki moga pozostac w calosci, foremke wysmarowac oliwa z oliwek i wymieszac w niej wszystkie warzywa.
Mieszanke warzyw doprawic sola, wloskimi ziolami, startym parmezanem i dodac drobno posiekany czosnek. Polac oliwa z oliwek i piec przez ok. 20 min w temp. 200° C
W tym czasie podsmazyc na oliwie z oliwek porcje lososia z obydwu stron i pozostawic jeszcze 2 minuty na patelni. Nastepnie ulozyc lososia na warzywach i piec w tej samej temperaturze jeszcze ok.15-20 minut.
W tym czasie przygotowac sos. Cebule pokrojona w kostke podsmazyc na zloty kolor, zalac bialym wytrawnym winem i poczekac, az plyn wyparuje. Doprawic sola i pieprzem, dodac smietane, lyzeczke musztardy i lyzke startego parmezanu.
Gotowac 5 minut i przecedzic przez sitko. Kto chce moze podac sos z cebula, bedzie wtedy bardziej gesty.
Rybe podac na warzywach, polana bialym sosem. Sos doskonale pasuje do innych dan, nie tylko warzywnych.
Pyszne danie 😊
OdpowiedzUsuńDziekuje!
UsuńDziękuję za przepis, rybka wyszła przepyszna :) Proszę o podpowiedź do jakich konkretnie dań będzie jeszcze pasował sos. Pozdrawiam, Magda
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze rybka smakowala. Sos mozna stosowac wg. wlasnego smaku. Ja czesto go dodaje do duszonych lub pieczonych warzyw typu: brokuly, kalarepa itd. Smakuje do bialego miesa - np. do duszonego kurczaka z marchewka, zielonym groszkiem i ryzem. Jemy tez czesto warzywa z makaronem i z tym sosem. I oczywiscie do innych ryb, najlepiej duszonych.
Usuń