Pieczony kurczak to już klasyka, jego chude, białe mięso ma wiele zalet, oczywiście pod warunkiem, że jest to ekologiczny kurczak, najlepiej wiejski. Taki kurczak ma inny kolor, jest większy i bardziej umięśniony, a smak jego mięsa jest nieporównywalnie lepszy od kurczaka z supermarketu. Sposobów przyrządzanie jest wiele, mój przepis to przepis świąteczny, stąd specyficzne przyprawy, ale w innym sezonie można zamiast nich dodać zioła włoskie lub prowansalskie. Przepis jest bardzo prosty, a rezultat zadowoli chyba każdego.
Składniki dla 4 osób:
- 1 ekologiczny, wiejski kurczak
- 4 marchewki
- 2 pasternaki lub korzenie pietruszki
- 4 czerwone cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml soku pomidorowego
- 100 ml octu z czerwonego wina
- 250 ml bulionu z kurczaka
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 liście laurowe
- 1 kawałek imbiru
- 1 pęczek tymianku
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki syropu klonowego
- sól, pieprz
Warzywa i cebulę obrać i pokroić na spore kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć warzywa, cebulę i odcięte części kurczaka.
Dodać koncentrat pomidorowy do warzyw oraz trochę soku pomidorowego i dusić na wolnym ogniu. Zdeglasować octem i bulionem. Dodać tymianek, liście laurowe, anyż i kilka plasterków imbiru.
Nagrzać piekarnik do 180° C. Umyć kurczaka wewnątrz i na zewnątrz i dobrze wysuszyć. Usunąć końcówki skrzydeł i chrząstkę na końcach nóg, odciąć zachodzącą na siebie skórę.
Posolić kurczaka wewnątrz i na zewnątrz. Wymieszać paprykę, kumin i kardamon i natrzeć kurczaka, a następnie posmarować syropem klonowym.
Położyć kurczaka na warzywach i piec w piekarniku przez 45-60 minut.
Dolać trochę bulionu podczas pieczenia. Kurczak jest gotowy, gdy udka łatwo oddzielają się od korpusu.
Przed podaniem podzielić kurczaka na części.
Podawać z ulubionymi dodatkami a także z warzywami i bulionem z brytfanny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz