23 grudnia 2021

Pieczony wiejski kurczak

Pieczony kurczak to już klasyka, jego chude, białe mięso ma wiele zalet, oczywiście pod warunkiem, że jest to ekologiczny kurczak, najlepiej wiejski. Taki kurczak ma inny kolor, jest większy i bardziej umięśniony, a smak jego mięsa jest nieporównywalnie lepszy od  kurczaka z supermarketu. Sposobów przyrządzanie jest wiele, mój przepis to przepis świąteczny, stąd specyficzne przyprawy, ale w innym sezonie można zamiast nich dodać zioła włoskie lub prowansalskie. Przepis jest bardzo prosty, a rezultat zadowoli chyba każdego.

 

Składniki dla 4 osób:

  • 1 ekologiczny, wiejski kurczak
  • 4 marchewki
  • 2 pasternaki lub korzenie pietruszki
  • 4 czerwone cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml soku pomidorowego
  • 100 ml octu z czerwonego wina
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 liście laurowe
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 pęczek tymianku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki syropu klonowego
  • sól, pieprz

Warzywa i cebulę obrać i pokroić na spore kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć warzywa, cebulę i odcięte części kurczaka.

Dodać koncentrat pomidorowy do warzyw oraz trochę soku pomidorowego i dusić na wolnym ogniu. Zdeglasować octem i bulionem. Dodać tymianek, liście laurowe, anyż i kilka plasterków imbiru.

Nagrzać piekarnik do 180° C.  Umyć kurczaka wewnątrz i na zewnątrz i dobrze wysuszyć. Usunąć końcówki skrzydeł i chrząstkę na końcach nóg, odciąć zachodzącą na siebie skórę.
Posolić kurczaka wewnątrz i na zewnątrz. Wymieszać paprykę, kumin i kardamon i natrzeć kurczaka, a następnie posmarować syropem klonowym.
Położyć kurczaka na warzywach i piec w piekarniku przez 45-60 minut.
Dolać trochę bulionu podczas pieczenia. Kurczak jest gotowy, gdy udka łatwo oddzielają się od korpusu.
Przed podaniem podzielić kurczaka na części.

Podawać z ulubionymi dodatkami a także z warzywami i bulionem z brytfanny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz