Aromatyczna, smażona rybka - zdrowa i jednocześnie smaczna. W panierce z mąki migdałowej, z chrupiącymi warzywami, w lekkim sosie musztardowym. Doskonałe danie - dla jednych niskowęglowodanowe, dla innych po prostu zdrowe, szybkie i smaczne.
- 4 (po 100-150 g) filety z dorsza lub mintaja
- 2 duże jajka
- 100 g mąki migdałowej lub grysiku migdałowego
- sól, pieprz
- 2,5 łyżeczki średnio ostrej musztardy
- 1 kawałek parmezanu
- szczypta kurkumy
- oliwa z oliwek
Szpinak:
- 750 g świeżego szpinaku
- 2 czerwone cebule
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka musztardy
- 1 kawałek imbiru
- 2 pomidory
- rochę octu balsamicznego lub soku z cytryny
- sól, pieprz
- świeże zioła
Oczyscic filety rybne i usunac osci. Posolic i odstawic, aby sól mogla wsiaknac. Solenie poprawia jedrnosc filetów.
Nastepnie filety posmarowac cienko musztarda i obtoczyc w mace migdalowej.
Wlac jajka do miski i roztrzepac. Dodac sól, pieprz, kurkume i swiezo starty parmezan. Wlac mieszanke jajeczna do glebokiego talerza.
Filety obtoczyc mieszanka jajeczną i ulozyc natychmiast na rozgrzanej patelni. Smazyc na oleju w sredniej temperaturze na zloty kolor, az beda chrupiace.
Szpinak dokladnie umyc i osuszyc. Pomidory pokroic na cwiartki, usunac pestki i pokroic w kostke, cebule pokroic w drobne paski, czosnek i imbir w drobna kostke. Rozgrzac oliwe na patelni i podsmazyc cebule, az bedzie bezbarwna. Dodac czosnek, imbir, musztarde i smietane i wszystko wymieszac. Stopniowo dodawac liscie szpinaku.
Gdy szpinak zmniejszy swoja objetosc, dodac pokrojone w kostke pomidory i doprawić kropla octu balsamicznego lub sokiem z cytryny, sola i pieprzem.
Szpinak z sosem wylozyc na talerz i ulozyc na nim po jednym filecie rybnym. Udekorowac swiezymi ziolami.
Nigdy nie panierowałam niczego w mące migdałowej. To musi być pyszne! Martik z niej korzysta do pieczenia ciast, ale ja rzadko, bo migdały są u nas bardzo drogie. Dorsz zresztą także, zwłaszcza ten z "ekologicznych" połowów.
OdpowiedzUsuńA wiesz, że nigdy nie robiłam także sosu musztardowego na ciepło? Mama ani Babcia go nie gotowały, więc i ja jakoś nie załapałam się na niego. Na zimno tak, głównie z musztardy francuskiej do śledzi. Muszę wypróbować - musztarda wciąż jeszcze jest tania :DD
Ale pewnie do czasu, bo mamy POTWORNA INFLACJĘ. Za chwilę zostanę już tylko z tym, co sobie sama wyhoduję na polu.
Buziaki Marylko :-)
P.S. Dzięki za mądry wpis pod babką, w sumie ja tez czuję się lżej, gdy jem u Martusi, ale tradycyjny smak zwycięża i rzadko robię dla mnie i męża coś bez glutenu. A powinnam :-)
Ja juz calkowicie odzwyczailam sie od maki pszennej, a ciasta pieke tylki z maki migdalowej. Nauczylam sie tego w Hiszpanii, u nich migdaly rosna w kazdym ogródku, wiec kuchnia tez jest pelna potraw z maki migdalowej. Jesli migdaly sa drogie, to moze taniej by bylo kupic lupane migdaly do ozdoby ciasta i zmielic je na make.? Ten przepis na sos musztardowy jest dosyc prosty, normalnie robie taki sos troche inaczej i dodaje go do jajek na twardo. Z jakimis dodatkami stanowi zdrowy, syty i wartosciowy posilek. Ceny wzrastaja wszedzie, nie tylko w Polsce, ale zawsze mysle, ze na zdrowym jedzeniu nie mozna oszczedzac, bo jest ono podstawa naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Usciski Marzyniu.
Usuń