18 czerwca 2022

Grillowana biodrówka jagnięca z sałatką z fasoli i brzoskwini

Smaczne, szybkie danie z grilla na obiad lub kolację. Biodrówka jagnięca z sałatką z fasoli i brzoskwini. Prosta, bardzo smaczna potrawa, przyrządzona głównie na grillu, nie licząc gotowania fasoli.


Składniki na 4 porcje:

  • 2 kawałki biodrówki jagnięcej bez kości 
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa do grillowania
  • trochę miodu
  • sól, pieprz
Sałatka z fasoli:
  • 500 g strąków fasoli 
  • 3 płaskie brzoskwinie
  • 1 łyżka posiekanego cząbru
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • trochę soku z cytryny
  • oliwa z oliwek 
  • cukier
Grillowane pomidory:
  • 2 duże pomidory
  • kilka kolorowych pomidorków koktajlowych
  • sól
  • cukier
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek

Usunac skórki i sciegna z miesa. Posmarowac zabkiem czosnku i oliwa z oliwek lub olejem ziolowym. Nastepnie polozyc na grillu. Najpierw ostro grillowac, a następnie z boku na nizszym ogniu przez ok. 5-6 minut. Obracac kilka razy. Rdzen miesa powinien byc nadal rózowy i miec temperature ok. 55-58° C. Na koniec posmarowac miodem i doprawic sola i pieprzem. Odstawic na chwile.
Brzoskwinie przekroic na pól, wyjac pestki i umiescic na grillu na kilka minut. Powinny byc troche miekkie na brzegach i miec lekkie slady przypiekania.

Pomidory przekroic na pól i polozyc na grillu przekrojona strona do góry. Posypac cieta powierzchnie ziolami prowansalskimi, sola i cukrem oraz skropic oliwa z oliwek. Grillowac przez ok. 3-4 minuty. Powinny nadal byc twarde i nie rozpadac sie.
Pomidorki koktajlowe grillowac w calosci.

W miedzyczasie pokroic fasole na kawalki i gotowac przez ok. 10 minut. Oplukac w lodowatej wodzie i odcedzic.
Grillowane brzoskwinie pokroic na kawalki i wlozyc do miski z fasola. Zerwac ziola z lodyg i posiekac. Wszystko wymieszac z sokiem z cytryny i oliwa z oliwek i doprawic sola, pieprzem i cukrem.

Pokroic mieso w plastry i podac z salatka z fasoli i grillowanymi pomidorami.

2 komentarze:

  1. Gdy zobaczyłam tytuł posta (na chybcika) to pomyślałam: "To biodrówkę można GRILLOWAĆ?". Po czym doczytałam, że JAGNIĘCĄ. No to wierzę, że jest soczysta i miękka. Nigdy nie jadłam jagnięciny z grila, ale pamiętam, że w dzieciństwie (mieszkaliśmy przez kilka lat w Bieszczadach) piekliśmy barana nad ogniskiem. I mnie smakowało, chociaż był okrutnie twardy :-D
    P.S. Nie wiedziałam także, że można przyrządzać całe strąki zwykłej fasoli (bo to chyba nie jest jakaś specjalna fasola?). Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzadko jem jagniecine, bo mam opory etyczne, ale w smaku jest doskonala. Co do fasoli, to nie wiem czy ona jest specjalna, w zasadzie wszystkie rodzaje fasoli u nas je sie w calosci, musza tylko byc oczywiscie ugotowane. Najbardziej lubie taka szeroka, plaska, u nas sie ona nazywa "cukrowa", doskonale smakuje do chinskich dan, ale nie tylko. Usciski.

      Usuń