Gotowane szparagi z szynką to już klasyk sezonu szparagowego. Inną formą są szparagi zapiekane w szynce, z parmezanem, śmietaną i ziołami. Wyśmienicie smakują nie tylko jako główne danie, ale również na zimno jako przekąska.
Składniki na 10 sztuk:
- 10 białych szparagów
- 10 pomidorków koktajlowych
- 150 g parmezanu
- 10 cienkich plasterków gotowanej szynki
- 200 ml śmietany
- oliwa z oliwek
- 5 dymek
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 5 gałązek rozmarynu
- sól, pieprz
Obrac szparagi i usunac wysuszone konce. Gotowac przez ok. 6-7 minut, az beda al dente, nastepnie ulozyc je na reczniku kuchennym i osuszyc.
Rozlozyc plastry szynki, owinac nimi kazdego szparaga osobno ulozyc na blasze do pieczenia. Zetrzec ser.
Roladki szparagowe posypac startym serem i polac smietana. Wszystko skropic oliwa.
Ustawic górny grill piekarnika na najwyzsza temperature i piec szparagi przez ok. 5-6 minut, az ser sie rozpusci, a smietana lekko zgestnieje.
W miedzyczasie umyc dymke, natke pietruszkę i rozmaryn i bardzo drobno posiekac. Wydrazyc pestki z pomidorów i miazsz pokroic w cienkie plasterki. Roladki szparagowe wyjac z piekarnika, doprawic sola i pieprzem i posypac ziolami i pomidorami.
Kto lubi moze je juz zapiec z pomidorami.
Szparagi mozna spozyc jeszcze cieple, ale na zimno smakuja równie wysmienicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz